< Tillbaka

VW-gruppen blir agenter i Sverige

Publicerad: 8 Jun 2022
Ytterligare en bilproducent går över till agentmodellen.

När jag träffade Cupras märkeschef Per Brinkenberg i Halmstad på invigningen av MotorHallands nya Cuprahall i december 2020 kunde jag bekräfta att dt redan då diskuterade en lösning om agentavtal med återförsäljarna för Cupra. 

– Vi tror att vi måste vara med på de förändringar som sker i branschen, annars kommer utvecklingen långt före oss, sade Per Brinkenberg då.

I dag meddelat hela VW-gruppen att de går över till agentmodell i Sverige. Det gäller samtliga VW-gruppens märken – Skoda, Audi, Seat, Cupra och Volkswagen personbilar och transportbilar (emellertid inte Porsche). Modellen börjar gälla i höst för Cupra Born och Volkswagen ID.Buzz och ID.Buzz Cargo. Först nästa år gäller modellen alla elbilar och större företagskunder.

Modellen kommer även införas i övriga europeiska länder där VW-gruppen har helägda importörer.

– Anledningen till förändringen är att marknader och kunder förändras. Vi måste möta kundernas förväntningar och finnas där de är. Det är så vi kan skapa förutsättningar för att vara attraktiva. Nu behöver vi tillsammans hitta nya sätt att arbeta, säger Claes Jerveland, vd på VGS, till Motorbranschen som är först med nyheten.

– Vårt värde som importör hör ihop med återförsäljarnas framgång, så vi kan och vill inte ställa till det för dem. Vi gör det här tillsammans, säger Jerveland.

Enligt uppgift ska antalet återförsäljare och deras ersättning vara densamma oavsett om bilen köps över nätet eller i bilhandeln. ,en likt Mercedes agentmodell blir det fasta priser på bilarna. Dessutom blir lagret centralt med bilar som alla återförsäljare kan hämta bilar från.

Inbytesbilar och begagnataffären kommer skötas likt tidigare av återförsäljarna.

maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

7 Dec, 2022, Extern artikel
BKT lanserar RIDEMAX FL 615
7 Dec, 2022, Extern artikel
Säkerheten i topp när svensken väljer tjänstebil
6 Dec, 2022, Extern artikel
Colmec lanserar nya hemsidor
5 Dec, 2022, Extern artikel
Dubbelt så många tjänstebilar i november
4 Dec, 2022, Extern artikel
Specialdäck viktiga för arbetet i stadsmiljö
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners