< Tillbaka

VW-gruppen blir agenter i Sverige

Publicerad: 8 Jun 2022
Ytterligare en bilproducent går över till agentmodellen.

När jag träffade Cupras märkeschef Per Brinkenberg i Halmstad på invigningen av MotorHallands nya Cuprahall i december 2020 kunde jag bekräfta att dt redan då diskuterade en lösning om agentavtal med återförsäljarna för Cupra. 

– Vi tror att vi måste vara med på de förändringar som sker i branschen, annars kommer utvecklingen långt före oss, sade Per Brinkenberg då.

I dag meddelat hela VW-gruppen att de går över till agentmodell i Sverige. Det gäller samtliga VW-gruppens märken – Skoda, Audi, Seat, Cupra och Volkswagen personbilar och transportbilar (emellertid inte Porsche). Modellen börjar gälla i höst för Cupra Born och Volkswagen ID.Buzz och ID.Buzz Cargo. Först nästa år gäller modellen alla elbilar och större företagskunder.

Modellen kommer även införas i övriga europeiska länder där VW-gruppen har helägda importörer.

– Anledningen till förändringen är att marknader och kunder förändras. Vi måste möta kundernas förväntningar och finnas där de är. Det är så vi kan skapa förutsättningar för att vara attraktiva. Nu behöver vi tillsammans hitta nya sätt att arbeta, säger Claes Jerveland, vd på VGS, till Motorbranschen som är först med nyheten.

– Vårt värde som importör hör ihop med återförsäljarnas framgång, så vi kan och vill inte ställa till det för dem. Vi gör det här tillsammans, säger Jerveland.

Enligt uppgift ska antalet återförsäljare och deras ersättning vara densamma oavsett om bilen köps över nätet eller i bilhandeln. ,en likt Mercedes agentmodell blir det fasta priser på bilarna. Dessutom blir lagret centralt med bilar som alla återförsäljare kan hämta bilar från.

Inbytesbilar och begagnataffären kommer skötas likt tidigare av återförsäljarna.

maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan