Volvo Cars tredje kvartal presenterat i dag

Publicerad: 30 Nov 2021
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson var nöjd med tredje kvartalet och kallade börsintroduktionen för succéartad, men försäljningsvolymen minskade med 17 procent, vilket förmodligen till stor del berodde på halvledarbristen. – Ser vi på sista raden är det fortfarande ett bra kvartal och särskilt de första nio månaderna med en stark lönsamhet med en rörelsemarginal på 8,2 procent. Det betyder att vi kommer fortsätta att växa och hoppas vara tillbaka på siffror som vi hade före pandemin, säger Håkan Samuelsson.

Utbudet av halvledare har blivit bättre under fjärde kvartalet. Det konstaterades under Volvos presentation av tredje kvartalet efter en månad på börsen. Enligt preliminära siffror såldes 52 000 bilar i november, vilket är färre än samma tid förra året. Det beror bland annat på lägre produktion. 

Håkan Samuelsson trodde på en fortsatt bris på halvledare som skulle störa produktionen. Ändå behåller Volvo sitt helårsmål när det gäller försäljningsvolym och intäktstillväxt med bättre lönsamhet till nivåer före pandemin.

Rörelsevinsten för tredje kvartalet hamnade på 3,3 miljarder kronor (4,6 miljarder förra året) och intäkterna minskade med 7 procent. 

Elektrifiering

Överst på Volvo Cars to-do-list finns produktionen av helelektriska C40 Recharge och andra elektriska modeller. Kapaciteten ska skjuta i höjden. På bara några år ska produktionen av elektriska bilar öka från 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022 och målet står kvar – gå från 4 procent försäljning av helelektriska bilar till 50 procent om några år.

På en fråga på presskonferensen hur det ska gå till svarade Håkan Samuelsson:

– Våra kunder som i dag kör plug-in-hybrider vill ha helektriska bilar nästa gång de byter bil. Vi har all nödvändig kunskap, det vi behöver är produktionskapacitet, sedan ska vi byta produktionen till helelektrisk, säger ekonomichef Björn Annwall.

Samuelsson ville inte svara på fördelningen av produktionen på olika fabriker och modeller, men betonade att det är kunderna som bestämmer och att Volvo är flexibla.

Volvo Cars redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljarder kronor för tredje kvartalet, jämfört med 4 568 miljarder motsvarande period förra året. Omsättningen sjönk med 7 procent och försäljningsvolymen med 17 procent. Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent från 6,9 procent. 

– Lönsamheten för tredje kvartalet påverkades positivt av stark prisrealisation då efterfrågan var högre än utbudet. En högre andel SUV:ar och Recharge -modeller kompenserade för lägre volymer, vilket resulterade i en väsentligt högre bruttomarginal trots ökade råvarukostnader, skriver Håkan Samuelsson i rapporten.

Och ja, det pratades om direktförsäljning, men Samuelsson var noga med att betona att man alltid kommer kunna gå in hos återförsäljare och köpa en bil. 

– När det gäller direktförsäljningsmetoden kommer Volvo fokusera på tre saker: pristransparens, standardiserad kommunikation – du ska veta vad som ingår, samt att leverera snabbare. Vi introducerar direktförsäljning för att det är bra för kunderna, det är därför vi gör det här, säger Samuelsson.

Text: MARIA ERIKSSON

 

 

 

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
29 Jun, 2022, Extern artikel
Continental förlänger med Tour de France
28 Jun, 2022, Extern artikel
Nokian drar sig ur Ryssland
28 Jun, 2022, Extern artikel
Rätt däckval kan minska utsläpp och bränsleförbrukning
28 Jun, 2022, Extern artikel
Amring utökar sortimentet av lastbilsdäck
27 Jun, 2022, Extern artikel
Continental originalutrustar nya Mercedes EQB
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners