< Tillbaka

Volvo Cars tredje kvartal presenterat i dag

Publicerad: 30 Nov 2021
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson var nöjd med tredje kvartalet och kallade börsintroduktionen för succéartad, men försäljningsvolymen minskade med 17 procent, vilket förmodligen till stor del berodde på halvledarbristen. – Ser vi på sista raden är det fortfarande ett bra kvartal och särskilt de första nio månaderna med en stark lönsamhet med en rörelsemarginal på 8,2 procent. Det betyder att vi kommer fortsätta att växa och hoppas vara tillbaka på siffror som vi hade före pandemin, säger Håkan Samuelsson.

Utbudet av halvledare har blivit bättre under fjärde kvartalet. Det konstaterades under Volvos presentation av tredje kvartalet efter en månad på börsen. Enligt preliminära siffror såldes 52 000 bilar i november, vilket är färre än samma tid förra året. Det beror bland annat på lägre produktion. 

Håkan Samuelsson trodde på en fortsatt bris på halvledare som skulle störa produktionen. Ändå behåller Volvo sitt helårsmål när det gäller försäljningsvolym och intäktstillväxt med bättre lönsamhet till nivåer före pandemin.

Rörelsevinsten för tredje kvartalet hamnade på 3,3 miljarder kronor (4,6 miljarder förra året) och intäkterna minskade med 7 procent. 

Elektrifiering

Överst på Volvo Cars to-do-list finns produktionen av helelektriska C40 Recharge och andra elektriska modeller. Kapaciteten ska skjuta i höjden. På bara några år ska produktionen av elektriska bilar öka från 15 000 bilar till minst 150 000 bilar efter sommaren 2022 och målet står kvar – gå från 4 procent försäljning av helelektriska bilar till 50 procent om några år.

På en fråga på presskonferensen hur det ska gå till svarade Håkan Samuelsson:

– Våra kunder som i dag kör plug-in-hybrider vill ha helektriska bilar nästa gång de byter bil. Vi har all nödvändig kunskap, det vi behöver är produktionskapacitet, sedan ska vi byta produktionen till helelektrisk, säger ekonomichef Björn Annwall.

Samuelsson ville inte svara på fördelningen av produktionen på olika fabriker och modeller, men betonade att det är kunderna som bestämmer och att Volvo är flexibla.

Volvo Cars redovisar en vinst före skatt på 3 329 miljarder kronor för tredje kvartalet, jämfört med 4 568 miljarder motsvarande period förra året. Omsättningen sjönk med 7 procent och försäljningsvolymen med 17 procent. Rörelsemarginalen (ebit) sjönk till 5,5 procent från 6,9 procent. 

– Lönsamheten för tredje kvartalet påverkades positivt av stark prisrealisation då efterfrågan var högre än utbudet. En högre andel SUV:ar och Recharge -modeller kompenserade för lägre volymer, vilket resulterade i en väsentligt högre bruttomarginal trots ökade råvarukostnader, skriver Håkan Samuelsson i rapporten.

Och ja, det pratades om direktförsäljning, men Samuelsson var noga med att betona att man alltid kommer kunna gå in hos återförsäljare och köpa en bil. 

– När det gäller direktförsäljningsmetoden kommer Volvo fokusera på tre saker: pristransparens, standardiserad kommunikation – du ska veta vad som ingår, samt att leverera snabbare. Vi introducerar direktförsäljning för att det är bra för kunderna, det är därför vi gör det här, säger Samuelsson.

Text: MARIA ERIKSSON

 

 

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan