< Tillbaka

Foto: Volvo Personvagnar

Volvo Cars haverikommission fyller femtio år

Publicerad: 26 Nov 2020
Utredarna i Volvo Cars haverikommission står redo dygnet runt för att samla in värdefulla krockdata från verkliga olyckor, vilket sedan används för att förbättra säkerheten i Volvobilar. Jag har under åren träffat några av dessa utredare, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det är imponerande kunskaper som Volvo Cars haverikommission har samlat på sig under 50 års tid. Jag har besökt krocklabberatoriet i Göteborg för att på plats se hur arbetet framskrider för att göra bilar säkrare, säger Bo Ericsson.

Volvo Cars haverikommission har sammanställt data från verkliga olyckor sedan 1970. När en olycka inträffar i Göteborgsregionen, dag som natt, är teamet snabbt på plats för att utreda och dokumentera varje moment av olyckan så detaljerat som möjligt. I sitt arbete ställer teamet frågor som: hur kraftfull var olyckan? Hur snabbt aktiverades bilens olika säkerhetssystem? Hur mår bilens passagerare? Teamet ställer även frågor kring yttre omständigheter som väder och vägens skick.

Utredarna fortsätter arbetet efter själva olyckan genom att gå igenom polisrapporter, kontakta föraren och om det är möjligt undersöker de den krockskadade bilen. Tillsammans med Volvo Cars beteendevetare försöker man också förstå hur föraren upplevde själva olyckan. Om möjligt går Volvo Cars haverikommission också igenom sjukhusjournaler för att kartlägga eventuella personskador. Den informationen analyseras av biomekaniska experter i samarbete med fysiker för att förstå den exakta orsaken till skadan.

Alla data och information som samlas in anonymiseras och kodifieras. Slutsatserna från arbetet av Volvo Cars haverikommission delas sedan med Volvo Cars produktutvecklare, som använder dessa för att utveckla och implementera ny teknologi i kommande bilmodeller. 

Varje år besöker och utreder Volvo Cars haverikommission 30 - 50 olyckor. Men eftersom det inträffar trafikolyckor över hela världen samarbetar de med lokal Volvopersonal och räddningstjänst för att samla in ytterligare data. Volvo Cars haverikommission tar även del av information från globala olycksdatabaser som en nödvändig del av arbetet.

Det sker fortfarande trafikolyckor, men nuförtiden är konsekvenserna av dem mildare och antalet allvarliga skador är färre jämfört med förr. Nollvision som sattes 1997 (ingen ska behöva skadas allvarligt eller omkomma i en trafikolycka) har också varit drivande, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan