Foto: Volvo Personvagnar

Volvo Cars haverikommission fyller femtio år

Publicerad: 26 Nov 2020
Utredarna i Volvo Cars haverikommission står redo dygnet runt för att samla in värdefulla krockdata från verkliga olyckor, vilket sedan används för att förbättra säkerheten i Volvobilar. Jag har under åren träffat några av dessa utredare, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Det är imponerande kunskaper som Volvo Cars haverikommission har samlat på sig under 50 års tid. Jag har besökt krocklabberatoriet i Göteborg för att på plats se hur arbetet framskrider för att göra bilar säkrare, säger Bo Ericsson.

Volvo Cars haverikommission har sammanställt data från verkliga olyckor sedan 1970. När en olycka inträffar i Göteborgsregionen, dag som natt, är teamet snabbt på plats för att utreda och dokumentera varje moment av olyckan så detaljerat som möjligt. I sitt arbete ställer teamet frågor som: hur kraftfull var olyckan? Hur snabbt aktiverades bilens olika säkerhetssystem? Hur mår bilens passagerare? Teamet ställer även frågor kring yttre omständigheter som väder och vägens skick.

Utredarna fortsätter arbetet efter själva olyckan genom att gå igenom polisrapporter, kontakta föraren och om det är möjligt undersöker de den krockskadade bilen. Tillsammans med Volvo Cars beteendevetare försöker man också förstå hur föraren upplevde själva olyckan. Om möjligt går Volvo Cars haverikommission också igenom sjukhusjournaler för att kartlägga eventuella personskador. Den informationen analyseras av biomekaniska experter i samarbete med fysiker för att förstå den exakta orsaken till skadan.

Alla data och information som samlas in anonymiseras och kodifieras. Slutsatserna från arbetet av Volvo Cars haverikommission delas sedan med Volvo Cars produktutvecklare, som använder dessa för att utveckla och implementera ny teknologi i kommande bilmodeller. 

Varje år besöker och utreder Volvo Cars haverikommission 30 - 50 olyckor. Men eftersom det inträffar trafikolyckor över hela världen samarbetar de med lokal Volvopersonal och räddningstjänst för att samla in ytterligare data. Volvo Cars haverikommission tar även del av information från globala olycksdatabaser som en nödvändig del av arbetet.

Det sker fortfarande trafikolyckor, men nuförtiden är konsekvenserna av dem mildare och antalet allvarliga skador är färre jämfört med förr. Nollvision som sattes 1997 (ingen ska behöva skadas allvarligt eller omkomma i en trafikolycka) har också varit drivande, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners