Foto Volkswagen - ID.4 GTX

Vill politiker verkligen att vi ska åka elbil i Sverige och Norge?

Publicerad: 8 Jun 2021
Centerpartiet, Arbetarpartiet och Socialdemokraterna har en plan för att införa moms på elbilar i Norge. Norska bilimportören varnar för att planerna kan kullkasta 2025 års mål som parterna själva stöder. Den här policyn har sålts som en lyxbilsskatt, men är i själva verket en familje- och distriktsskatt.

Opinionsundersökningar visar att det blir en eventuell regeringsförändring från i höst i Norge och Arbetarpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna förespråkar moms på elbilar som kostar över 600 000 kronor. Oroväckande säger norska branschen, när Norge har en historisk möjlighet att elektrifiera hela nybilsförsäljningen så försätter man nu målet i fara, att 2025 enbart sälja elbilar.

Konsekvenserna blir att det blir mer attraktivt att välja fossilt framför el i flera segment. Det här är motsägelsefullt eftersom flera stora europeiska länder under pandemin har infört starka elbilsincitament och efterfrågan av elbilar är större än produktionen. Förslaget från branschens sida är att moms ska införas på elbilar som kostar över 800 000 och att momsen borde införas tidigast 2024.

Om den nuvarande norska regeringens elbilspolitik fortgår har exempelvis Möller Bil alla förutsättningar för att vara 100 procent eldrivna redan 2023. Med de planer som Socialdemokraterna, Centern och Arbetarpartiet nu har på ritbordet kommer vi inte att uppnå samma sak. Det är en politik som kommer att bromsa oss på vägen mot det mål vi delar med alla andra som arbetar för ett grönt skifte, meddelar Möller Bil.

Det saknas en långsiktig planering både i Sverige och Norge vilket kan försämra omställningen, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser