< Tillbaka

Vilket bilår med nyheter!

Publicerad: 31 Dec 2021
Alltså, det är lite svårt att veta var man ska börja när man ska summera ett år som 2021. Så jag börjar från början på detta elektriska år…

Teslas börshype fortsatte smitta av sig på andra elbilsbolag samtidigt som Tesla noterade stratosfäriska aktiekurser även om de varken tjänade några pengar eller betalade utdelning. Korttidsspekulanterna på börsen jublade medan analytikerna skrek ”Bubbla!”. Teslas värde bara ökar. 

Mekonomen Group ville inte gå miste om dessa spännande tider och gjorde stora investeringar i nya koncept samtidigt som de blev auktoriserade som servicepartner i Danmark, Norge och Sverige för elbilstillverkaren Fisker som kommer med sin första bil nästa år.

SFVF försökte påverka politiker genom att föreslå ändrade däckbytartider och lämnade också in en anmälan till Konkurrensverket kring vagnskadegarantin, ett ärende som fortfarande utreds.

SFVF fick ny vd när Bo Ericsson lämnade och Claes Åström med militäriska kliv stegade in på kontoret i Stockholm. Samarbetet med MRF och Bil Sweden har fortsatt gällande både branschstandarden för säker hantering av elfordon och gemensam kvalitetsstandard för skadeverkstäder samt ett tydligt NEJ till Cabas tidsstudie ytrikta eftersom det är det bästa för verkstäderna. 

Återförsäljarna har haft tuffa tider med bilhallar som i många fall saknat bilar. Bristen på halvledare och övriga bilkomponenter har gjort att importhamnarna gapat tomma. Bilproducenterna fokuserar på premiumbilar hellre än billiga mainstreambilar för att tjäna mer på marginalerna. Båtarna med bilar och biltransporter till ÅF kom allt mer sällan. I dag får kunderna vänta läääänge på en beställd bil.

Det har i sin tur skapat en brist på begagnade bilar, vars priser gått upp. Vi har skrivit om flera år gamla bilar som värderats som nya. Verkstäderna hade i och för sig full rulle tack vare alla begagnade bilar. Pandemin gjorde att fler ville köra bil istället för att trängas i kollektivtrafiken. 

Under sommaren jobbade SFVF hårt med att påverka politikerna och lobbyorganisationerna i Bryssel om reglerna kring den nya nyckeln SERMI som införs så småningom för att det ska bli så enkelt som möjligt för verkstäder och att även oberoende verkstäder ska kunna utföra sina jobb utan konkurrensbegränsningar.

Hösten blev hektisk. Bilia och Volvo Cars kom överens om ett avtal och många återförsäljare drog en suck av lättnad. Bilia fick vara kvar som ÅF för Volvo i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås men tvingades sälja de andra anläggningarna. 

Nyheten om att Polestar skall börsnoterades på Nasdaq-börsen i New York genom en SPAC-manöver kom precis innan Volvo Cars Håkan Samuelsson fick ringa in sitt företag på börsen. 

Vi gjorde flera reportage om företag som konverterade bilar: Konvegas i Växjö konverterar till biogas, Eves bil i Ängelholm konverterar äldre bilar till elbilar och Eleven i Täby konverterar Porschebilar till elbilar. 

Mellan våra reportage skrev vi nyheter om att Veho köpte Mercedes-Benz lastbilars import- och distributionsverksamhet. Jag hade hört ryktas om något liknande, men avvaktade vilket var tur för det jag hade hört visade sig inte riktigt stämma… (Ibland är det bättre att vara tyst).

Tyst körde också Mercedes förbi Tesla med sin självkörande bil. 

Många traditionella biltillverkare har fått rivstarta sin elbilsproduktion. Toyota berättade nyligen om en 35 miljarder dollar stor investering för att bygga elbilar. Toyota - som länge annars bara pratat gas.

Elbilen Rivian, som backas av Ford och Amazon, surfade på Teslavågen in på börsen i november. Ford, med 100 år på börsen har numera ett lägre börsvärde än Rivian! Hittills har de emellertid bara levererat 150 pick-uper, de flesta till sina anställda. Vid börsintroduktionen gick de om GM som det andra mest värderade amerikansk bilbolaget. Marry Barra, som chefar för GM, säger ändå att framtiden är elektrisk.

Den snabb-twittrade, ambitiöse Elon Musk utsågs till ”Person of the year” av tidningen Financial Times. Musk ,som många inom bilindustrin sett ned på, spräckte i år barriären på 1000 miljarder dollar på börsen i värde – eller dubbelt så mycket som Sveriges BNP - vilket gjorde Elon Musk till världens rikaste person. Han har förändrat en industri på ett sätt som ingen annan gjort.  

Nyligen fastställdes att Mercedes kommer gå över till agentmodell i hela Europa efter att ha testat affärsmodellen i Sverige och Österrike. Inget överraskande kanske. Om nu även transportbilar kan köpas via agentavtalet i Sverige framgår inte riktigt. 

Jag började jobba med Fordonsproffs i höstas, vi har nu egen sida på Facebook och Linkedin (följ oss där så missar du inget!) och vi lovar att fortsätta vara envetna, vetgiriga och lite jobbiga mot politiker och makthavare för verkstädernas bästa. 

Under helgerna kan vi emellertid njuta av att de föreslagna ändringarna i bonusmalus-systemet nu blir försenade och istället ägna tid åt att skicka in reportagetips till Fordonsproffs redaktion. 

Vill ni att vi kommer och hälsar på? Vill ni att vi skriver eller gör webb-tv-inslag? Hör av er till mig! 

 

Gott nytt år

Maria Eriksson, redaktör  

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan