< Tillbaka

Viktigt med godkänd adapter vid fyllning av gasflaskor

Publicerad: 12 Aug 2022
Sveriges Fordonsverkstäders Förening uppmanar husvagns- och husbilsägare att använda godkänd adapter vid fyllning av gasflaskor.

För ett par veckor sedan inträffade en tragisk olycka då en husbil exploderade vid en tankstation för fordonsgas i södra Stockholm. En person omkom och en person skadades allvarligt. Detonationen var så kraftig att brandkåren tvingades stoppa pendeltågstrafiken i närheten.

– Enligt uppgifter till SFVF inträffade olyckan när man skulle fylla på LNG-flaskor med 20 bars tryck med en adapter och av misstag använde CNG med 200 bars tryck. Trycket blev för stort, säger Bo Ericsson på SFVF, som också varit i kontakt med europeiska husvagnsorganisationer för att betona vikten av att använda godkända adapters.

Energigas Sverige för statistik över olyckor och tillbud i Sverige. Enligt senaste rapporten från 2021 rapporterades 143 olyckor, varav 48 var olyckor med flaskgasol och 41 fordonsgas.

Hur kan man undvika olyckor vid påfyllning av gasflaskor?

– Anslutningssystemet för LPG och CNG är unika och det ska inte gå att göra fel med de godkända adaptrar som finns på marknaden för de olika systemen, säger Jörgen Nyström, kanslichef Husvagnsbranschens Riksförbund.

Fotnot: LNG står för Liquefied Natural Gas och CNG står för Compressed Natural Gas.

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan