< Tillbaka

Bilden till vänster; eldsjälarna bakom streetracing-SM på Lunda flygfält - paret Ywonne och Krister Lindgren. Bilden till höger: SD-riksdagsledamoten Thomas Morell som var på plats på eventet. Foto: Pierre Kjellin

”Vi är det enda partiet som värnar bilen”

Publicerad: 23 Aug 2023
De visade upp sig på streetracing-SM på Lunda flygfält utanför Uppsala nyligen, de deltog med fyra egna bilar och var till och med en av sponsorerna. Sverigedemokraterna är riksdagens enda parti som gjort motorsporten till sin hemmaarena.

När vi den 19 augusti kliver in på tävlingsområdet på streetracing-SM på Lunda flygfält knappa fem mil nordost om Uppsala tar det inte många steg förrän vi ser ett stort tält och dussintals vimplar med de karakteristiska blåa blommorna med gult centrum – och en ljusblå Opel Manta med Sverigedemokraterna i vit text längs båda sidorna.

Tydligare än så här blir det knappast att Sveriges idag näst största riksdagsparti har omfamnat den folkliga delen av motorsporten. Det beror bland annat på att partiet ser denna folkrörelse som en potentiell och viktig rekryteringsbas.

– Visst får vi en och annan ny medlem på sådana här evenemang, säger Christer Lindgren som möter upp intill Sverigedemokraternas tält. Han och hustrun Ywonne är eldsjälarna som lagt både oceaner av tid och skjutit till egna pengar till SD:s del i streetracing-SM på Lunda flygfält även i år. Sverigedemokraten Christer Lindgren är också en av ledamöterna i partiets ideeella förening för motorintresserade – SD Motor. Med omkring 5000 medlemmar är den en av Sveriges större ideella sammanslutningar för motorentusiaster och den enda partianknutna föreningen i Sverige för motorintresserade.

LÄS MER OM EVENTET: Besök på populärt motorsportevenemang

Men Sverigedemokraternas engagemang i streetracing-SM på Lunda flygfält sträcker sig ännu längre. Partiet deltar med fyra egna bilar i tävlingen och sponsrar även evenemanget med bland annat flera tiotusentals kronor till maskinunderhåll och prispengar till de deltagande förarna.

SD deltog och var medarrangör i streetracing-SM på Lunda flygfält även 2022 och partiet deltar i en rad motorevenemang runt om i Sverige varje år och ordnar även egna träffar för motorentusiaster.

– Vi är det enda partiet i riksdagen som värnar bilen, säger Thomas Morell, riksdagsledamot och Sverigedemokraternas sakkunnige i yrkestrafikfrågor och före detta trafikpolis och sakkunnig på Sveriges Åkeriföretag.

Är det inga andra riksdagspartier som visat intresse för att delta eller medverka på streetracing-SM?

– Om jag inte minns fel så har Moderaterna tidigare visat intresse för att komma. Men de gjorde aldrig slag i saken, de kände kanske vartåt opinionsvindarna blåste. Motorsport är inte riktigt rumsrent helt enkelt, säger Christer Lindgren.

Men skulle alla riksdagspartier verkligen vara välkomna till streetracing-SM?

– Om Miljöpartiet skulle vilja komma hit så vore de givetvis välkomna. Vi säger inte nej till något parti. Det här är ett opolitiskt arrangemang, säger Glenn Ocklund, en av ledargestalterna i den ekonomiska föreningen Landracing som arrangerar streetracing-SM på Lunda flygfält.

Se fler bilder från streetracing-SM här under!

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: En av Sverigedemokraternas fyra egna bilar som deltog på streetracing-SM på Lunda flygfält - en Opel Manta. Foto: Pierre Kjellin

BILDEN UNDER: I mitten (med hörselkåporna) - Chang Frick, motorentusiast och chefredaktör för Nyheteridag.se som var en av få journalister som bevakade streetracing-SM på Lunda flygfält. Här är han i sällskap med ett gäng från tills nyligen SD-ägda TV-kanalen Riks.

BILDEN UNDER: En av få bilar på streetracing-SM som denna dag kördes på metanol, istället för E85 som de flesta andra ekipagen.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan