Benny Wallin, Utbildningsansvarig Verkstadsföretagarna och SFVF

Verkstadsföretagarna och SFVF siktar mot framtiden

Publicerad: 26 Feb 2021
Verkstadsföretagarna och SFVF är en stark röst att räkna med i Skolverkets Nationella Programråd för fordons- och transportprogrammet och är delaktiga i Skolverkets arbete med Regeringsuppdraget att införa ämneskurser i gymnasieskolans yrkesprogram och kommunal vuxenutbildning från höstterminen 2024. Reformeringsarbetet har i dagarna startat upp i det Nationella programrådet där Verkstadsföretagarnas Benny Wallin finns med som ledamot.

Ledamöterna har med sina företag och organisationer med en kort handläggningstid drivit frågan om att strukturen på programinnehållet i fordons- och transportprogrammet behöver förändras (innehåll och poäng i årkurs 1 och 2) i samband med att ämneskurser införs. En enkät med kort svarstid har gått ut till SFVF:s alla medlemsföretag och kedjechefer. Svaret till Skolverket blev sammanfattningsvis att svarstiden varit för kort och vi kräver ytterligare tid för att nå ett rättvist resultat.

Vid programrådets möte den 17 februari redovisades kommande tidsplan för reformeringsarbetet. Skolverket har anställt experter för att driva projektet inom de olika inriktningarna. Experterna är för fordonsinriktningarna Karl-Arne Haglund och för karosseri (lack och plåt) Tord Gustafsson.

Experterna kommer under de närmaste veckorna att sätta samman en referensgrupp med olika experter inom våra utbildningsområden. SFVF och Verkstadsföretagarna erbjuder Skolverket experter inom alla områden om behov finns. Det är viktigt att bevaka våra företags intresseområden, säger Benny Wallin.

En programrådspunkt handlade om tillgången på läromedel. Alla ledamöter beskrev det som ett stort problem att få tag på bra läromedel inom fordonsteknik främst när det gäller lastbilar, maskiner och lackering.

Praktik som APL och Prao har under pandemin begränsats dels av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skolans beslut och företagens ambition att begränsa smittspridning. Då många skolor allt mer övergår till skolförlagd undervisning uppmanar SFVF sina företag att ta kontakt med skolor och nu erbjuda Prao och APL för deras elever som är Corona-säkrat.

Skolverket redovisade företagens möjligheter och fördelar med att anställa elever med intellektuell funktionsnedsättning. Man uppmanade oss alla att skapa möjligheter och inte skapa hinder. Möjligheter finns att skapa yrkespaket för små yrkesinriktningar. SFVF återkommer i frågan.

Skolverket larmade om behovet av nya yrkeslärare och uppmanade alla ledamöter att aktivt rekrytera till lärarutbildningarna. Företag som ser negativt på att en anställd söker till lärarhögskolan gör både sig själv och branschen en björntjänst för framtiden. Finns det företag som ser negativt på den möjligheten?

Nästa möte är ett arbetsmöte 26 februari inför omstrukturering till ämneskurser.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser