Bo Ericsson, vd SFVF

Verkstäderna måste bli bättre på att kommunicera det fria bilverkstadsvalet

Publicerad: 4 Jul 2021
Att även fristående bilverkstäder får utföra service på nyare bilar utan att nybilsgarantin påverkas är inte vidare känt bland bilägarna. Det visar den framtidsenkät som motorbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, genomfört bland verkstäder.

Enligt de 481 verkstäder som besvarat enkäten uppger 10 procent att ”ingen av kunderna känner till att verkstaden får utföra servicearbeten på nyare bilar som även omfattas av nybilsgarantin”. 67 procent av verkstäderna uppger att ”en del, färre än 5 av 10 kunder” känner till rättigheten, medan 23 procent uppger att ”en majoritet, fler än 5 av 10 kunder” känner till att de kan serva en nyare bil hos verkstaden utan att nybilsgarantin påverkas.

– Jag kan tänka mig att det finns stora geografiska skillnader i kännedomen om möjligheten att få en nybilsservice utförd även hos en fristående verkstad. I städer är förmodligen kännedomen låg, medan på den bilberoende landsbygden är kännedomen större, säger Bo Ericsson, branschdirektör, SFVF, och tillägger: 

– Rättigheten även för en fristående verkstad att utföra nybilsservice, enligt fordonstillverkarens serviceprotokoll, är en viktig del för bileftermarknaden där den gällande konkurrensregleringen, EU:s förordning 461/2010, anger spelplanen.

Konkurrensregleringen återspeglar i mångt och mycket Romfördragets intentioner om en gemensam inre marknad med gemensamma spelregler.

– Det övergripande syftet med konkurrensregleringen är att stimulera fri företagsamhet, skapa ett bredare marknadsutbud, stimulera konkurrens mellan verkstäder och bildelsleverantörer som innebär ökad valfrihet och med det lägre ägandekostnader för bilägarna, säger Johnny Bräster, ordförande SBF.

Johnny Bräster framhåller även vikten av att den enskilda verkstaden arbetar med marknadserbjudande, tar tillvara på de möjligheter som det fria bilverkstadsvalet ger.

– Grundläggande är att man har kompetens och teknik för att genomföra en fackmässig service. Sedan får man på egen hand berätta det för kunderna, kommunicera ut det på marknaden. Vad vi gör som branschorganisationer är att vi arbetar med att ge branschen och därmed medlemsföretagen rätt affärsförutsättningar. Vilket är en övergripande fråga, säger han.

I nuläget ligger en fortsatt konkurrensreglering, i linje med den nuvarande, efter 1 juni 2023 överst på både SBF:s och SFVF:s agendor.

– I grunden fyller den sin funktion, men det krävs vissa anpassningar av konkurrensregleringen. Framför allt är det hänsyn till ny teknik som måste tas, säger Johnny Bräster.

Under 2022 kommer EU:s konkurrensmyndighet att påbörja en utvärdering av den nuvarande konkurrensregleringen och senast 31 maj 2023 ska EU-kommissionen ha fattat beslut om en ny.

 

För ytterligare information, kontakta Johnny Bräster, SBF, 0705-98 31 29 eller Bo Ericsson, SFVF, 0725-85 19 54.

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser