Verkstäder kan sänka miljöpåverkan med begagnade bildelar och fler reparationer

Publicerad: 17 Dec 2020
En studie genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att upp till 83 procent lägre klimatpåverkan sker om bucklan i plåten eller sprickan i plasten repareras istället för att bytas ut mot en ny bildel.

Om bilverkstäderna använder begagnade reservdelar jämfört med nytillverkade bildelar, resulterar detta i cirka 75 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Det visar en livscykelanalys som Länsförsäkringars Forskningsfond låtit IVL Svenska Miljöinstitutet göra. Det i sin tur innebär att vi borde kunna minska utsläppen med cirka 700 ton varje år enbart på Länsförsäkringars kunders bilreparationer vilket är imponerande, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

IVL Svenska Miljöinstitutet har på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningsfond genomfört en livscykelanalys på tre olika tillvägagångssätt att reparera en typskada på en bil. Typskadan innebär byte eller reparation av framskärm, stötfångare, motorhuv och strålkastare. De tre sätt som jämfördes var användning av nya reservdelar, begagnade reservdelar eller att reparera de skadade delarna på själva bilen genom att till exempel bucklor bankas ut och riktas. 

– Resultaten talar sitt tydliga språk, att använda nya reservdelar innebär en betydligt större klimatpåverkan än båda de övriga två sätten att åtgärda skador på bilen, säger Susanne Fagerberg. En stor del av klimatpåverkan, och det som gör skillnaden så dramatisk, härstammar från råmaterialtillverkningen, där bland annat aluminium är ett av de materialen som bidrar mest.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser