Det rapporteras från flera håll att laddinfrastrukturen inte byggs ut tillräckligt snabbt.
Åtminstone inte när det gäller publika laddare. Nyligen konstaterades att det vid årets slut skulle gå cirka 20 bilar per ladduttag, jämfört med sex bilar för fem år sedan. Vi skickade ut SFVF:s ordförande Bo Ericsson på ett test i Europa och nu uppmuntrar han verkstäder att börja sälja el till elbilar.
Inom EU finns 340 000 publika laddare enligt den gröna lobbygruppen Transport & Environment. De är tydliga med att det är upp till medlemsstaterna att se till att det finns tillräckligt med laddmöjligheter till elbilar. Enligt deras analys behövs 5,1 miljoner publika laddare före 2030.
Politikerna har bestämt att det ska vara max 10 mil mellan varje snabbladdare vid de stora vägarna. Sverige har 320 000 elbilar och hybrider, vilket betyder ett behov av 32 000 publika laddstolpar. I dag finns 14 000. Det krävs alltså en fördubbling.
Tillbaka till Bo Ericsson som susar fram på kontinenten i en tyskproducerad bil med slutdestination Italien.
– Det är min andra resa till Italien på ett halvår. Den första gjorde jag och min fru med elbil i september 2021, men då åkte vi en annan väg än den här gången. Jag kan konstatera att det inte är speciellt lätt att hitta laddstationer i vare sig Tyskland, Österrike, Schweiz eller Italien, varken den här gången eller förra. Det gäller oavsett om jag väljer motorvägar eller mindre vägar. Jag får leta efter laddstationer och det är tidskrävande, säger Bo Ericsson.
Hur är de svenska laddstationerna jämfört med de på kontinenten – är det någon skillnad?
– När man väl finner en laddstation uppstår det lätt långa köer beroende på vilken tid på dygnet och vilken dag det är, säger Bo Ericsson.
– Nu kommer nästa utmaning – ladda ned nya appar när det ibland är bristande internetuppkoppling. Många elbilsförare är inte förberedda för betalning när de vill ladda bilen och börjar först ladda ned apparna när de står på laddplatsen och då bildas långa köer.
En god nyhet för paret Ericsson var emellertid att en p-vakt stoppade dem när de skulle betala parkeringsavgiften på motsvarande 450 kronor per dygn – det var gratis parkering om man hade elbil eller hybrid.
Den 18 maj kommer Bo Ericsson att föreläsa på Worldpay-konferensen i Stockholm och komma med förslag till förbättringar. Han menar att det tidsödande krångel som finns i dag motverkar omställningen till en bättre miljö.
Han tar exemplet med att alla laddstationer inte accepterar betalning av vanliga betalkort, något som hade underlättat hanteringen och förkortat köerna till laddstationerna. Men det borde finnas lösningar. En idé är att verkstäder upplåter sina laddpunkter till elbilsförare genom att de installeras så att de är nåbara både inifrån och utifrån verkstadens anläggning.
– I många länder talas det om att det saknas laddinfrastruktur och stolpar, men verkstäderna har väl kompressorer, lyftar med mera som kräver mycket ström. Varför säljer inte verkstäderna ström?
– I Sverige skulle våra 6 000 verkstäder kunna erbjuda ström och inom EU skulle 336 000 verkstäder kunna göra detsamma, säger Bo Ericsson.
SFVF har en planerad föreläsning hos riksdagspolitiker inom kort för att bland annat lägga fram liknande förslag.