Verkstaden som jobbar för fullt för Ukraina

Publicerad: 10 Mar 2022
Speedy bilservice på Östermalm i Stockholm har blivit en riktig hub för donationer till Ukraina. Sedan förra helgen har en transportbuss om dagen kört ner till ukrainska gränsen med förnödenheter, medicin och skyddsutrustning. Bakom står verkstadens personal, som många är från Ukraina, och privatpersoner från hela Stockholm.

– Jag och min sambo och många av mina anställda är från Ukraina och vi har alla släkt och familj där nere. Vi mådde jättedåligt och kände nästan panik. Alla ville göra något och hjälpa till men vi visste inte vad, berättar Gleb Harczuk, ägare och verkstadschef på Speedy bilservice.

Vändningen kom när Hoffsten Motor i Haninge sponsrade med två stora 9-sitsiga bussar. Harczuk hängde upp en reklamskylt utanför verkstaden att de samlade in material till Ukraina och det strömmade in från hela Stockholm.

– Vi började samla in förnödenheter, medicin, skyddsutrustning, sovsäckar och liggunderlag i stora lådor i verkstaden. Vi tar emot material på dagarna och på kvällarna kommer ett 20-tal frivilliga hit som sorterar och packar, säger Gleb.

En av de anställda, som varit hemma på grund av att han mådde så dåligt, orkade gå till jobbet igen. Det kändes bra att göra något. Förra söndagen gick första turen till gränsen mellan Polen och Ukraina. Förutom verkstadens bussar kommer andra privatpersoner som har transport ner och fyller bilarna med förnödenheter. Med sig upp tar de flyktingar.

– Jag är bara i bakgrunden och har styrt upp det hela, men chaufförerna har berättat att det är väldigt organiserat på plats. Mat som skänks ska lämnas på ett ställe, material till militären på ett annat och så vidare. Det är sjukt mycket folk där nere. Chaufförerna ställer sig och håller upp en skylt med ”Sverige” och det kommer folk direkt. Det är lite först till kvarn, säger Gleb.

Gleb har även kontakt med flera personer som är beredda att hjälpa till att ta hand om flyktingar som kommer till Sverige. 

Hur länge kommer ni köra? 

– Så länge det behövs. Och har råd. Det är inte gratis. Vi får in en del från privata donationer som swishar oss pengar. Vi kör så länge vi har ork, säger Gleb.

Verkstaden har ännu inget swishnummer till en organisation, men det har de ansökt om. Än så länge kan donationer ges till Glebs mobilnummer på 0736-97 45 41. 

Vad kan andra verkstäder göra – har du några tips?

– Alltså, det kommer flyktingar hit som har arbetstillstånd från dag ett. Marknaden skriker efter folk. Det hade varit stor hjälp att ge någon jobb kanske, säger Gleb.

TIPSA OSS! Gör ni något speciellt för Ukraina? 

Text: MARIA ERIKSSON

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners