< Tillbaka

Verkstaden som jobbar för fullt för Ukraina

Publicerad: 10 Mar 2022
Speedy bilservice på Östermalm i Stockholm har blivit en riktig hub för donationer till Ukraina. Sedan förra helgen har en transportbuss om dagen kört ner till ukrainska gränsen med förnödenheter, medicin och skyddsutrustning. Bakom står verkstadens personal, som många är från Ukraina, och privatpersoner från hela Stockholm.

– Jag och min sambo och många av mina anställda är från Ukraina och vi har alla släkt och familj där nere. Vi mådde jättedåligt och kände nästan panik. Alla ville göra något och hjälpa till men vi visste inte vad, berättar Gleb Harczuk, ägare och verkstadschef på Speedy bilservice.

Vändningen kom när Hoffsten Motor i Haninge sponsrade med två stora 9-sitsiga bussar. Harczuk hängde upp en reklamskylt utanför verkstaden att de samlade in material till Ukraina och det strömmade in från hela Stockholm.

– Vi började samla in förnödenheter, medicin, skyddsutrustning, sovsäckar och liggunderlag i stora lådor i verkstaden. Vi tar emot material på dagarna och på kvällarna kommer ett 20-tal frivilliga hit som sorterar och packar, säger Gleb.

En av de anställda, som varit hemma på grund av att han mådde så dåligt, orkade gå till jobbet igen. Det kändes bra att göra något. Förra söndagen gick första turen till gränsen mellan Polen och Ukraina. Förutom verkstadens bussar kommer andra privatpersoner som har transport ner och fyller bilarna med förnödenheter. Med sig upp tar de flyktingar.

– Jag är bara i bakgrunden och har styrt upp det hela, men chaufförerna har berättat att det är väldigt organiserat på plats. Mat som skänks ska lämnas på ett ställe, material till militären på ett annat och så vidare. Det är sjukt mycket folk där nere. Chaufförerna ställer sig och håller upp en skylt med ”Sverige” och det kommer folk direkt. Det är lite först till kvarn, säger Gleb.

Gleb har även kontakt med flera personer som är beredda att hjälpa till att ta hand om flyktingar som kommer till Sverige. 

Hur länge kommer ni köra? 

– Så länge det behövs. Och har råd. Det är inte gratis. Vi får in en del från privata donationer som swishar oss pengar. Vi kör så länge vi har ork, säger Gleb.

Verkstaden har ännu inget swishnummer till en organisation, men det har de ansökt om. Än så länge kan donationer ges till Glebs mobilnummer på 0736-97 45 41. 

Vad kan andra verkstäder göra – har du några tips?

– Alltså, det kommer flyktingar hit som har arbetstillstånd från dag ett. Marknaden skriker efter folk. Det hade varit stor hjälp att ge någon jobb kanske, säger Gleb.

TIPSA OSS! Gör ni något speciellt för Ukraina? 

Text: MARIA ERIKSSON

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan