< Tillbaka

Veho köper Mercedes-Benz lastbilars import och distributionsverksamhet

Publicerad: 9 Dec 2021
I går kom den lite överraskande nyheten att finska Veho köper Mercedes-Benz Lastbilars import- och distributionsverksamhet i Sverige från Mercedes-Benz Sverige AB, ett företag i Daimler AG koncernen.

Kanske hade återförsäljarna något på känn. 2019 vann Mercedes-Benz Trucks Sweden MRF:s GA-enkät för tredje året i rad. I år kom de inte ens med i statistiken eftersom så få hade svarat på frågorna och Scania knep förstaplatsen.

När jag pratade med Jens Tittel, som även då var vd för Mercedes-Benz Trucks i Sverige, var han nöjd över lanseringen av Actros 5 som hade fått återförsäljarna på gott humör. Man hade tagit fram MB Uptime som standard som gjorde det enklare för verkstäder att ha koll på när en reparation skulle behövas för en lastbil, redan innan reparationen måste göras, något som möjliggjorde proaktiva återförsäljare och planläggning av besök.

Jag träffade Metin Basberber, vd för Veho Bil Sverige,  i januari 2017 när de bestämde sig för att köra exklusivt Mercedes på alla anläggningar. Han såg då fram emot att även sälja tunga lastbilar i anläggningarna Karlstad och Örebro. Han trodde då att Mercedesaffären skulle komma att utvecklas ytterligare.

Det hade han sannerligen rätt i.

I dag är Veho både importör, återförsäljare och leverantör av mobilitets- och servicetjänster. De har Mercedes-Benz både i Finland, Estland, Litauen och Lettland.

Jens Tittel kommenterar affären så här:

– Daimler Truck och Veho samarbetar i Finland, Baltikum och Sverige sedan årtionden. Med det i åtanke är det ett riktigt och logistisk steg att Veho blir importör och distributör av Mercedes-Benz lastbilar i Sverige. Jag är glad att Daimler Truck har fått Veho som partner för detta. Veho är en hängiven och stabil partner och jag är övertygad om att man kommer att fortsätta att utveckla affären och stärka Mercedes-Benz lastbilars närvaro på den svenska marknaden.

2017 valde Mercedes att dela på transportbilar och tunga lastbilar, då dåvarande vd Martin Hink tog lastbilar och Martin Lindell tog över transportbilar. När jag träffade de för en intervju ville de se ett ökat fokus på båda grupper. Martin Hink menade att lastbilsaffären skilde sig mycket från privatbilarnas finansiella lösningar. Att lastbilsaffärer kunde omfatta 40 lastbilar åt gången vilket krävde bra finansieringslösningar. 

Efter att fordonsslagen separerats har det florerat rykten om ett nästa steg. Sedan dess har Mercedes infört agentmodellen på personbilar. Transportbilar ligger nog inte så långt borta. Pilotprojekt pågår i skrivande stund. Med det ökar skillnaderna mellan personbilar, transportbilar och tunga lastbilar än mer åt.

Importen och distributionen av lastbilarna kommer även fortsättningsvis drivas från Malmö. Övertagandet av affären sker i andra kvartalet 2022, villkorat ett godkännande från konkurrensmyndigheten.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan