Vid elbilsmässan i Göteborg nylligen snackades det mycket om ”Vehicle to grid” och ”Vehicle to home”. Smått revolutionerande om man får tro branschen. – Det är rätt tekniskt komplicerat, men inget som konsumenterna ska behöva tänka på. Det ska fungera automatiskt, säger Stefan Gabrielsson på Ctek e-mobility.
Ingen har väl undgått de höga elpriserna och ”vehicle to grid” är en potentiell lösning för att sänka effekttopparna för hushåll. Det handlar om att plana ut topparna med hjälp av elbilarnas batterier genom att ta ström från bilen. Om strömmen skickas tillbaka till nätet kallas det vehicle to grid, skickas det till ditt hus är det vehicle to home. (Vissa tillverkare pratar också om vehicle to load, när man använder bilens batteri för att ladda andra elektriska produkter, exempelvis elmopeden).
I bästa fall kan till och med elbilsägarna få in intäkter på systemet genom att ”sälja el” till nätet. Energibolagen säger sig ha en färdig affärsmodell men att de nu måste informera om hur den fungerar.
Elprisutvecklingen ger å andra sidan ett stort incitament för bilägarna att hitta sätt att pressa ned effekttopparna på. Tekniken är viktig både från ett samhällsperspektiv, men också som en backup till elsystemet eftersom samhället blir mer och mer beroende av elektricitet och uppkopplade enheter.
Enligt experterna kan en elbil i dag driva en hel villa med sitt batteri. I tanken kan många i framtiden klara sig utan fasta elnät. Istället kanske man kan ladda sin sommarstuga med hjälp av elbilen.
Fordonsproffs träffade Stefan Gabrielsson på elbilsmässan i Göteborg.
– Den här tekniken kommer fungera bäst om det sker automatiskt så att jag som kund slipper engagera mig. Alltså krävs det ett integrerat system med en gemensam plattform, säger Stefan Gabrielsson.
Genom att se till att elbilen laddas när fastighetens effektuttag är låg kommer inte elbilens laddning påverka elkostnaden. Detta för att elbolagens debiteringsmodell för el mer och mer går över till effekttariffer. Det innebär att elkostnaden hålls nere trots att mer el behövs totalt sett.
– Elbilar är styrbara energikällor och du kan kontrollera vilken effekt du tar ut. Det enda vettiga just nu är att ladda bilen på natten, då bidrar bilen inte till effekttoppen, säger Stefan Gabrielsson.
Många fastighetsägare är oroade över om elen kommer räcka när alla laddar sina elbilar samtidigt . Risken är att strömmen från transformatorstationen inte räcker och säkringen går. En lösning hade varit om elbolagen kan styra effektuttagen i husen för att inte riskera att transformatorsystemet överexponeras.
I första hand är vehicle to grid intressant där det finns många bilar parkerade, exempelvis på parkeringen vid flygplatser.
– På Arlanda står många bilar länge. Om det är en kall natt i Sverige krävs mycket extra ström. Tar du el från 10 000 bilar som står parkerade kan effekten stärka elnätet. Sedan laddas bilarna när effektuttaget är lågt. Tack vare vehicle to grid kan vi införa många nya tillämpningar, säger Stefan Gabrielsson.
Men det handlar om en tillfällig resurs för några timmar.
Sliter det inte på bilens batterier?
– Nej, batterier slits som mest när man gör djupa snabba urladdningar, som man gör när man helt tömmer mobilens batteri. När vi pratar om vehicle to grid pratar vi om att ”låna” 10-20 procent av kapaciteten. Alltså väldigt lite, säger Stefan Gabrielsson.
Hur viktigt kommer vehicle to grid vara?
– Det kommer vara en viktig resurs för elnätets stabilisering och bidra till en flexibel marknad, säger Stefan Gabrielsson.
Vad kan man göra själv som elbilsägare?
– Se först och främst till att elbilen inte bidrar till effekttoppar i ditt hem då detta blir kostsamt och i värsta fall löser ut säkringen. Det kräver smart utrustning från leverantören av laddboxen. Det finns redan idag appar som du kan styra in för att minimera effektuttaget, säger Stefan Gabrielsson.
Göteborg Energi, Ctek och Chalmers Tekniska Högskola har ett projektarbete igång som ska redovisas om två år.
I projektet medverkar både industrin och företag med fleetflottor som får möjlighet att minska sin belastning och lagra energi genom att upphandla el via en marknadsplattform. Göteborgs energi lägger ut vilket behov som finns och sedan får kunderna buda, som att köpa en aktie i en näthandel. Projektet ska testas under 2022 och kan leda till en fullskalig elhandel i Göteborg.
Text: MARIA ERIKSSON