Signalerna från våra kollegor i och utanför Sveriges gränser leder en till tankar som jag hade 2008. Under en tid har jag fått höra att allt fler bilköpare valt att säga upp sitt nybilskontrakt.
Häromdagen fick vi information om en handlare i ett grannland som minskat sin orderstock från 8604 till 2838 nya bilar på ett år och vinstmarginalen gått från 4,8 till 2,2 procent under andra kvartalet i år. Det krävs krafttag för att parera en sådan svängning eftersom det gäller att snabbt anpassa företagskostymen.
Företaget rapporterar också att rörelsemarginalen för andra kvartalet är den överlägset svagaste sedan coronapandemins början. Det är en kombination av långa leveranstider för nya bilar som har pågått över en längre tid, avskaffad bonus och en kraftigt försvagad krona, hög inflation, höjda matpriser och rejäla räntehöjningar som sammantaget gör det problematiskt för köparen och även bilhandlaren. De som driver sin bilhandel agentmodellen har bättre förutsättningar nu eftersom det är tillverkaren som får ta ”smällen” av avhoppen på nya bilar. Undrar om tillverkaren har tagit det i sina beräkningar innan de införde agentmodellen?
Långa leveranstider, flera förseningar, prishöjningar och en alltmer aggressiv priskonkurrens på nybilsmarknaden börjar få sitt genomslag. Allt fler har utnyttjat sin rätt att annullera beställningar som gjordes redan 2022 och 2021. När då vissa tillverkare sänker priset som exempelvis Tesla har gjort samtidigt som de kan leverera bilar ökar det takten av att byta bilmärke. Något som också gör att det svänger på marknaden.
Nu kommer det också rapport efter rapport om att Volkswagen-märkets framtid står på spel. Bakgrunden är den kinesiska marknaden där Volkswagen har tappat sin långvariga förstaplats, en position som kommer att bli svår att återta. Skälet är att kinesiska kunder inte vill ha Volkswagens elbilar. Dessvärre har efterfrågan på tillverkarnas elbilar också minskat i Europa och lagren växer.
Det är tydligt att Volkswagen nu tar konsekvenserna av att kinesiska bilar kostar 25 procent mindre än europeiska. Nu köper Volkswagen in sig Xpeng, som trots sina utmaningar är Xpeng en av de kinesiska biltillverkare som ligger i teknikens framkant. Nu varnar en del för att de kommande veckorna och månaderna kommer att bli mycket tuffa. Varumärkeschefen för Volkswagen-koncernens största märke har därför beordrat införandet av extremt strikta kostnadskontroller på alla nivåer – med en omedelbar frysning av alla kostnader.
Av utländska biltillverkare är det nu bara Tesla som kan hävda sig på elbilsmarknaden i Kina.
Nu står hoppet till begagnatförsäljningen, men även här är det problem eftersom kronan är svag och exporten av begagnade bilar är omfattande i Sverige. Det i sin tur leder till lägre marginal på begagnade bilar.
Sammanfattningsvis kommer de flesta i branschen nu få uppleva en snabb och kraftig vändning, med en tydligt förhöjd kostnadsnivå, pressade marginaler på begagnat samtidigt som nybilsförsäljningen ”bromsas upp”. Kvar är då som vanligt verkstaden; färre sålda nya bilar leder till fler verkstadstimmar.