< Tillbaka

VD HAR ORDET: Vad har vi lärt oss av halvledarbristen

Publicerad: 10 Okt 2022
Nu börjar fordonstillverkarna se ljuset i halvledartunneln, skriver SFVF:s vd Bo Ericsson i sin analys – och hoppas att branschen går från ”just in time” till ”just in case”.

Nu börjar det ljusna med tillgången av noder och halvledare som det har varit problem med tillgången sedan coronapandemins början för flera branscher. Inte minst fordonsindustrin där fordonstillverkare i omgångar tvingats till produktionsstopp i väntan på halvledare. Dessvärre går samtidigt tillverkning av halvledare i otakt med fordonsindustrin.

Samtidigt som det ekonomiska läget i världen skapat en minskad efterfrågan på fordon kommer det nu rapporter, bland annat från Intels vd, om att det inte längre någon brist på många tekniknoder.

Under en längre tid har vi fått höra från många av våra medlemmar att de har bilar stående på grund av brist på reservdelar och oftast där halvledare är inblandade. Det blir ofta ett stort bekymmer för återförsäljaren eftersom kunden begär en ersättningsbil om bilen omfattas av garanti. När biltillverkaren inte kan leverera delar och kunden får en ersättningsbil som återförsäljaren hyr åt kunden börjar kostnaderna ”ticka”.

Nu får vi rapporter om att vissa biltillverkare endast tar kostnaden tre dagar för ersättningsbilen som kunden åker i flera veckor eller månader. Då uppstår självklart frågan – är det rimligt att en återförsäljare ska få höga kostnader när biltillverkaren inte kan leverera delar och återförsäljaren enligt lag tvingas ge kunden en ersättningsbil som biltillverkaren endast ersätter med tre dagar?

Svaret på den frågan är självklart nej. Det är oskäliga avtalsvillkor som måste förhandlas om.

Nu när världsekonomin förändras allt snabbare blir efterfrågan mindre på halvledare och noder vilket medför att en snabbare återhämtning sker. Nu säger en del tillverkare av halvledare att vi kommer få en balans mellan tillgång och efterfrågan på alla tekniknoder under andra halvan av 2023.

Samtidigt hoppas jag vi har lärt oss något av det som sker och att fordonsbranschen går från just in time till just in case. Vi har förlitat oss för länge på att det ska finnas komponenter och leverenskedjor från ett fåtal asiatiska länder. Därför är det glädjande att läsa att bland annat EU det senaste året presenterat investeringspaket som ska främja lokal halvledarproduktion i Tyskland.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan