< Tillbaka

Bo Ericsson, vd SFVF.

VD HAR ORDET: Det är bra läge för servicemarknaden nu

Publicerad: 20 Okt 2022
Alla har förutsättningar att arbeta med bilunderhållet. Dagens skakiga ekonomiska situation ser dessutom ut att gynna servicemarknaden, skriver SFVF:s vd Bo Ericsson.

Vi vet att det är cirka 30 procent färre service- och reparationstimmar på ett elfordon jämfört med ett fordon med förbränningsmotor. Vi vet också att det är en halvering av bildelsinsättning på en elbil. Men nu ”klingar” nybils- och begagnatförsäljningen med konsekvensen att kunden behöver serva sin gamla bil som i takt av längre körsträcka kräver mer service, och det gynnar verkstaden.

Nu går vi mot allt tuffare ekonomiskt läge. Det är snålblåst för både konsumenter och företag och där bilhandeln inte är något undantag. Utöver allmän lågkonjunktur är ny förmånsbeskattning, räntor som pressar privatleasing, påköpta och övervärderade begagnatbillager, nya affärsmodeller som agentavtal samt strukturaffärer orosmoln att ta hänsyn till.

Räddningen för många företag är att vara redo för att satsa på servicemarknaden. Hårdare ekonomiska prioriteringar och ökad miljömetvetenhet hos många konsumenter och hela samhällets gradvisa omställning till elektromobilitet håller tillbaka intresset för att köpa ny bil. Detta gör att marknaden för reparation och underhåll av våra fordonsparker är stark.

Det är läge att jaga tre-, fem- och åttaårsvagnparken samt bearbeta företag. Och då är det viktigt att din verkstad har koll på vilka som är era 5-10 största kunder, vilka företag ni har besökt eller tänker besöka för att skapa nära relationer och öka er verkstadsaffär.

Aldrig förr har det varit så viktigt att se över sin verksamhet, speciellt viktigt om man är auktoriserad för något bilmärke och även har en verkstad.

FRAMTIDSSPANING: En sannolik utveckling för att möta denna nya värld tror jag är att fler auktoriserade verkstäder kommer ansluta sig till någon verkstadskedja för att bibehålla verkstadstimmarna.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan