< Tillbaka

Vd har ordet: Därför ser det ljust ut för branschen

Publicerad: 11 Apr 2023
Våra verkstadsmedlemmar har medvind nu. Det som sker är en kombination av saker, något som SFVF började beskriva redan 2018, för att få vår bransch att inse att förändringens vindar blåser, skriver SFVF:s vd Bo Ericsson.

Fler stora och pampiga bilhandelshus har byggts runt de större städerna under de senaste åren och många bilköpare tror att bilbranschen skurit guld med täljkniv. Bilhandlare har levt lite på lånad tid, tror jag. Nu börjar också agentavtalen slå igenom och införas hos fler biltillverkare vilket också får konsekvenser. Nu när privatleasingen som ägandealternativ har tappat stort på marknaden så slår det hårt också. Nedgången är så stor att branschorganisationerna fått skriva ned prognosen för hur många bilar de räknar med ska säljas i Sverige i år.

Nu ser vi också att försäljningen av elbilar dyker, bland annat på att bonusen på upp till 70000 kronor för den som köper en ny elbil överraskande försvann i slutet av förra året. I extremfallen har det nu blivit en fördubbling av leasingkostnaderna. Bilar som kostat 3000 kronor i månaden i leasing har i vissa fall ökat till 6000 kronor i månaden. Antalet anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden har ökat med flera hundra procent eftersom leasingtagaren vill häva köpet av ekonomiska skäl.

LÄS ÄVEN: "Glaspalatsens tid är förbi"

Utvecklingen påskyndas av att det finns en inflationsoro som medfört att nybilspriserna steg med 18 procent under förra året, något som kommer slå hårt mot försäljningen. Högre räntor gör det dyrare för den som vill låna till ett bilköp eller tänkt leasa en bil.

Just privatleasing har varit en populär form de senaste åren när kostnaderna hållits nere av låga räntor. Elbilsförsäljningen har till stor del också drivits av privatkunder som leasat sina bilar, vilket medför att omställningen nu kommer att bromsas upp. Begagnade bilar sälj allt oftare utanför Sverige inom EU, vilket SFVF har beskrivit tidigare också. Kronan är billig och euron stark vilket medför att både tillverkare och bilhandlare tjänar bra på att sälja den begagnade bilen till köpare utomlands. Sverige dräneras på begagnade bilar, vilket gör att vi kan vänta oss att priserna på begagnade bilar på sikt stiger i Sverige.

Samtidigt som bilförsäljningen klingar av får bilbranschen chansen att ställa om i lugnare tempo. Med tanke på agentavtalen som införs hos allt fler återförsäljare kan de ställa om inför de nya kraven som obönhörligen kommer. En del trodde till och med att de kunde luta sig tillbaka eftersom de hade gamla relationer med sin generalagent eller med biltillverkaren, men även här ser vi en stor förändring.

Det är med andra ord allt tuffare tider. Nu är det tjäna pengar som styr helt och hållet. Vi ser hur gamla och upparbetade relationer mellan återförsäljare och generalagent på många håll nu vittrar sönder. Det är tragiskt med tanke på att en återförsäljare i regel under lång tid har odlat sina kundkontakter och vårdat varumärket – för att plötsligt bli varse att detta verkar spela en allt mindre roll nu och framåt.

För verkstäders vidkommande pekar allt fler signaler på ljusare tider framöver. Bilen är fortfarande en livsnödvändighet för de flesta utanför Sveriges storstadsområden och coronapandemin har bidragit till att ännu fler blivit beroende av bilen på grund av att kollektivtrafiken över hela Sverige nu dras med omfattande problem på grund av stor personalbrist – orsakad av pandemin.

Men bilen är alltjämt ett tillförlitligt transportmedel – bara den får omvårdnad. Omställningen till en eldriven bilflotta i Sverige bromsas nu upp, vilket medför att fler äldre fossildrivna bilar kommer rulla på våra gator. Även utskrotningen av bilar har klingat av, vilket innebär att de ska servas och repareras ännu en tid framåt.

En inbromsning av elektrifieringen av våra bilparker är inte enbart av ondo för miljön. För när vi låter våra bilar få leva längre innan de skrotas istället och köper färre fabriksnya bilar, så innebär det också att vi förbrukar mindre av jordens resurser.

LÄS ÄVEN: "Glaspalatsens tid är förbi"

Bo Ericsson, vd SFVF

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan