< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin, SFVF

VD har ordet: Därför är ”Gruppundantaget” viktigt för eftermarknaden

Publicerad: 5 Maj 2023
Att EU-regelverket som ska säkerställa konkurrens på lika villkor för såväl allbilverkstäder som OEM-verkstäder – ”Gruppundantaget” – bevaras är av största vikt för vår bransch, skriver SFVF:s vd Bo Ericsson som här ger en bakgrund.

Ett fritt verkstadsval är avgörande för att säkra fri konkurrens på eftermarknaden. Det är därför mycket viktigt att bilägarens verkstadsval accepteras och att garantin fortsatt ska gälla oavsett vem som har servat bilen. Allbilsverkstäder måste ha full tillgång i realtid till reparationsanvisningar och säkerhetsrelaterad information för att utföra reparationer precis som en märkesverkstad har. På samma sätt måste det finnas transparens "i fordonsdatan" så att även allbilsverkstäder och återförsäljare på en viss nivå kan ha en relation med bilägaren. All fordonsgenererad data skall både bilägare och verkstäder ha full tillgång till i realtid, och även det är nu bestämt i Gruppundantaget som träder i kraft 1 juni i år.

Det gläder oss mycket eftersom vi har lagt otroligt mycket arbete på att få full tillgång till fordonsgenererad data. Nu fortsätter ett hårt arbete med att se till att vi får egna regler även i kommande Data Act-lagen.

Med tanke på den tekniska komplexiteten och den ökande betydelsen av förarstödsystem är information ett måste. Dessutom kan tillgången till uppgifterna vara oproportionerligt svår och krävande att få tag på och vi anser att kostnaderna inte får vara orimligt höga för allbilsverkstäder.

Jag ser många risker där biltillverkare låser in bilägare i sitt eget system och ger tillgång till bildata och serviceinformation där kunden genom olika appar är låsta till tillverkarens system.

Det är verkligen oroväckande och utmanande i framtiden när biltillverkarna själva i större utsträckning tar över kommunikationen med kunderna. Det är därför minst lika viktigt att tillgången till full information också säkerställs oavsett bilmärke och om man är märkesverkstad eller ej.

Vi på SFVF arbetar med dessa frågor varje vecka. Vi besvarar hundratals frågor och undersökningar för att det ska vara konkurrens på lika villkor. När det nya gruppundantaget strax är på plats kommer branschen att få leva med gruppundantaget i ytterligare fem år.

Bo Ericsson
tf vd SFVF

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan