Vart tog jämställdheten vägen?

Publicerad: 24 Sep 2020
Det är ett känt faktum att männen oftast tar på sig ansvaret för däckbytet. Trots att kvinnor kan göra ett lika bra jobb så väljer majoriteten att överlämna ansvaret till mannen i hushållet, jag undrar varför, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

ABS Wheels har gjort en undersökning i frågan och den visar att 9 av 10 som byter däcken hemma är män. Enkäten besvarades av över 20 000 svenska bilister. Skälet till undersökningen var att kolla upp status i branschen när det gäller genusfrågan.

Av de hushåll som väljer att lämna över däckbytet till lokala verkstan så svarar majoriteten att det oftast görs av män på plats. I kundmottagningen kan det ibland stå en tjej eller två men väl på plats i verkstaden att det är män som utför jobbet, uppger majoriteten.

- Det är 2020 och däckbranschen verkar inte ha förändrats så mycket vad gäller jämställdheten. Michelin gjorde en stor undersökning 2014 som redan då visade att majoriteten som skötte däckbytet var män. Sex år senare är det nästan samma siffror, i alla fall om man lyssnar på de kunder och återförsäljare som svarat på enkäten, säger Andie Lahdo, ABS Wheels vd.

ABS Wheels valde även att ställa frågan till några av landets ledande däcktillverkare och experter för att se vad dom tycker kring frågan.

Frågan var, varför är det så att män oftast står för däckbytar-rollen?

- Jag tror det beror på ett föråldrat sätt att se på våra olika roller i samhället och hemmet, kvinnan ska sköta hemmet, och mannen sköter bilen. Det är inget jag själv står bakom, men det är nog så det funkar, svarar Michael Bergvall, Ansvarig Däck och Skadesektion & Marknadsansvarig Bilverkstadspodden på Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

- Som mycket annat tror jag man som vuxen överför mycket av beteenden på sitt barn. Kan vara allt ifrån fördomar till just en sådan sak att ”pappa går ut och fixar med bilen”. Män har traditionellt utfört fysiskt tunga arbeten och att byta hjul kan vara tungt utan rätt hjälpmedel. Att en kvinna kan var långt starkare än en man är idag inget konstigt. Men att bryta normer och fördomar tar tid helt enkelt. Dock tror jag att vi kommer skifta långt färre hjul hemma av flera skäl. Ett är just att hjulen blir större och därmed med tyngre, ett annat är att det är svårt att lyfta en modern bil på ett säkert sätt utan rätt utrustning. Jag ser fram emot att fler kvinnor söker sig till vår bransch i största allmänhet, även som däcktekniker, säger Lars Bergmark, Managing Director Pirelli Tyre Nordic.

- Eftersom deras far förmodligen gjorde det och deras far före dem. Säkert en form av traditionellt beteende svarar Torbjörn Karlsson, Country Manager Sweden på Falken Tyre Europe GmbH.

- Tror historiskt sett att mannen haft ett större Bil/Motorintresse och därav naturligt åtagit sig rollen säger Patrik Lindström, Distriktschef på Continental Däck Sverige AB.

Experten Emmie Särnstedt, Genusvetare som forskar i ämnet säger: - ”Jag tror att åtminstone två olika genusnormsystem spelar in. Dels handlar det om den starka kopplingen mellan maskulinitet och motorfordon. Män har genom historien ägt och framfört motorfordon, till exempel personbilar, i betydligt större utsträckning än kvinnor. Dessutom har män länge uppfattats som familjens ansikte utåt, vilket medfört att sysslor som utförs utomhus i det offentliga - såsom att grilla, måla om huset eller byta däck på bilen - kodats som manliga.”

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser