< Tillbaka

Varning för oseriösa försäkringsavtal

Publicerad: 7 Okt 2021
Konsumentverket varnar för oseriösa försäkringsavtal genom det Hongkongregistrerade företaget Svenskt Fordonsskydd som påstår sig erbjuda bilägare förlängning av bilens fabriksgaranti.

Erbjudandet görs efter att fabriksgarantin har gått ut. De som nappar på erbjudandet riskerar att fastna i innehållslösa och dyra avtal som förnyas automatiskt om de inte sägs upp. Konsumentverket har tagit emot över 800 anmälningar om vilseledande marknadsföring sedan början av året. Nu har företaget lagts upp på varningslistan.

Erbjudandet skickas ut i brev med inbetalningskort till bilägare där det framgår uppgifter om att fabriksgarantin har gått ut och att Svenskt Fordonsskydd kan erbjuda en förlängning, men det finns alltså ingen koppling till vare sig försäljare eller tillverkare.  Dessutom skickas fakturan för den nya perioden ut efter det att uppsägningstiden löpt ut, vilket gör det för sent att säga upp avtalet. 

Utformandet av brevet gör att det är lätt att förväxla erbjudandet med en faktura. Erbjudandet liknar ett annat fall när företaget Svensk Fordonsgaranti använde sig av ett liknande marknadsföringssätt och 2019 dömdes av Patent- och marknadsdomstolen. Företaget fick betala en marknadsstörningsavgift på 1,5 miljoner kronor.

– Om du som bilägare känner dig vilseledd så se till att anmäla företaget till Konsumentverket och betala inte vad du än gör, då är det kört! Var hellre inte rädd för påtryckningar i form av personliga betalningsanmärkningar så länge du bestrider fakturan. Ta även hjälp av din kommunala konsumentvägledare som kan bistå dig i allt detta, säger SFVF:s jurist Ulf Stefansson.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan