< Tillbaka

Varning för oseriösa bilköpare - du kan få betala både skrotning och sanering

Publicerad: 27 Sep 2021
Då och då kommer varningar om oseriösa bilköpare som lurar bilhandlare. Nu är det Ljusdals kommun som drabbats av ligor som köper begagnade bilar, stjäl katalysatorer och lämnar bilhandlaren med notan.

Ann-Catrin Stolt är miljöchef på Ljusdals kommun och hon har fått flera telefonsamtal från förtvivlade säljare av begagnade bilar, både från företag och privatpersoner. Oseriösa bilköpare har köpt bilar och sedan helt fräckt dumpat bilen, ibland bara några hundra meter från inköpsstället, och stulit katalysatorn.

Problemet är att de dumpat bilen innan ägarbytet har gått igenom. Det innebär att bilhandlaren kan få betala för både bortforsling, skrotning och i värsta fall sanering av platsen om bilen brunnit. Bara skrotning av en icke komplett bil kan kosta mellan 1 000 och 5 000 kronor. 

Vid ett fall har bilhandlaren skakat hand med köparen och lämnat över nycklarna och medan bilhandlaren tog en fika har katalysatorn stulits. När kaffet var uppdrucket stod bilen kvar och bilköparen och katalysatorn var borta.

Johan Månsson är internationell operativ handläggare på polisregion Mitt och han kan allt om katalysatorstölder. Enligt statistik från brottssamordningsenheten på NOA var det en 8-dubblering av katalysatorstölder i juni, från 200 förra året till 1 700 samma period i hela Sverige. 

Vet ni vilka det är som ligger bakom de här stölderna?

– Det är ofta ligor från de baltiska och östeuropeiska länderna, som köper äldre bilar och tar katalysatorerna. I första ledet får du mellan 1 500 och 2 000 kronor för en stulen katalysator och det är lättförtjänta pengar. 

– Det intressanta nu är att det verkar som om kriminaliteten har utvecklats till att även ledet där metallerna i katalysatorerna processas kommit närmare Sverige, annars hade det inte varit lönsamt att köpa en bil för 3 000 för att stjäla katalysatorn, säger Johan Månsson.

De utvunna metallerna från katalysatorn är värda mellan 7 000 och 8 000 kronor. Tidigare skickades katalysatorerna till andra länder för utvinningen, nu finns det en risk att den görs här i landet. I takt med att priserna för metallerna ökat senaste året har det här blivit ett värre problem.

I våras var det ett inbrott på en bildemonteringsfirma i Gävleborgs område där 70 katalysatorer togs vid ett tillfälle.

Johan Månsson säger att det är viktigt att bilhandlarna är noggranna vid försäljningen så att köpet går att bakspåra om man behöver få kontakt med köparen, så att det finns digitala spår i anslutning till köpet.

SFVF:s jurist Ulf Stefansson rekommenderar privatsäljare av fordon att använda sig av Transportstyrelsens app för ägarbyte ”Mina fordon”. För att kunna genomföra ägarbytet i appen behövs fordonets registreringsbevis samt giltigt körkort från både fordonets ägare och köpare.

Appen säkerställer att körkorten inte är stulna och att ägarbytet blir genomfört på ett säkert sätt genom en kvittens. Rekommendationen är att aldrig lämna över nycklar till ett fordon innan ett ägarbyte gått igenom samt att alltid sälja ett fordon till en privatperson med svenskt körkort. Ska bilen exporteras är det bättre att använda sig av ett svenskt företag som mellanhand avslutar Ulf. 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan