< Tillbaka

VÄRLDSPREMIÄR

Publicerad: 27 Sep 2022
Bosch lanserar batteritest för elbilar.

Många är vi som undrar hur exempelvis en begagnad bilhandlare ska kunna ge information till en bilköpare. Svaret hoppas jag finns nu när Bosch släpper  "hälsotest" för elbilsbatterier säger Bo Ericsson vd för SFVF. Med anledning av den kraftigt utökade reklamationsrätten från 6 månader till 24 månader kommer bevisvärdet i en VDN deklaration över statusen i batteriet vara ”guld” värd för bilhandlaren. Om en bilköpare är orolig över statusen på batteriet skulle en säljare kunna erbjuda kontroll av statusen i samband med leveransen om det inte skett tidigare och därefter skriver säljare och köpare under VDN deklarationen. På så sätt skapar man trygghet för köpare eftersom det är en hög kostnad att byta batteriet i en bil. Om kunden reklamerar batteriet efter exempelvis 18 månader och 1 500 mil kan säljaren visa att batteriet var OK och att köparen har undertecknat, det har ett högt bevisvärde för säljaren om köparen gör en ARN anmälan säger Bo Ericsson.

”Hälsotestern” för elbilsbatterier kommer lanseras på Bilmässan som hålls i Lillestrøm i veckan. Skälet till att Bosch lanserar testern i Norge är att är det land med flest elbilar (20% av rullande vagnpark är elbilar att jämföra mot Sverige som har 7% av vagnparken elektrifierad) och med många elbilsmärken.

Idag finns system för sju modeller, men detta kommer att öka till 27 modeller i slutet av året. Teslas alla modeller finns inte med eftersom deras sätt att ställa en diagnos är lite speciellt, men det arbetar Bosch med det kommer integreras i programvara.

Bosch räknar med att det kommer att bli allt vanligare att kontrollera batterierna i en elbil när bilen är på verkstaden och hävdar att de redan är redo med ytterligare testutrustning som gör det lättare att se batteriets status. En lösning kan vara att installera "en dongel" som sitter i bilen under en begränsad tid. Man ska då kunna mäta egenskaper under alla körförhållanden för att kontrollera om föraren kör aggressivt tex.

Jag tror det här är en ny mycket bra tjänst att sälja till elbilsägare avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan