Foto Mercedes-Benz

Världspremiär för första eldrivna lastbilen från Mercedes-Benz

Publicerad: 29 Jun 2021
Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros har världspremiär den 30 juni. Lastbilen går i produktion redan under andra halvåret i år. För fem år sedan lanserade Mercedes-Benz lastbilar sin första eldrivna konceptbil och endast 2 år senare var det dags för de första prototyperna av eActros att börja testas i kundmiljöer. Nu har ett 10-tal exemplar körts mer än 50 000 mil hos 20 olika testkunder. Under testerna har två egenskaper tydliggjorts av förarna, de har varit positivt överraskade av körupplevelsen och att ha fullt vridmoment i hela fartregistret.

Den produktionsklara modell som nu kommer att få premiär den 30 juni är förbättrad på flera punkter jämfört med prototyperna: däribland räckvidd, effekt och säkerhetsfunktioner. eActros kommer att börja serietillverkas på Mercedes-Benz lastbilsfabrik i Wörth under andra halvåret 2021. 2027 planerar företaget att lansera sina första bränslecellsdrivna lastbilar med väte som drivmedel. 2039 ska alla lastbilar från Mercedes-Benz Trucks ha fossilfria drivlinor.

- Nu är den stora frågan, är vi i branschen förberedda och har rätt kunskap för att ta hand om dessa fordon med den nya tekniken? I vårt arbete i Nationella programrådet på Skolverket har vi lyft fram att nya kunskaper måste in i kursplanen så fort som möjligt. Det tar tid att införa nya kunskapsområden eftersom andra kunskapsområden måste tas bort, så att utbildningstiden inte överstiger 3 år. Från att de nya kunskapsområdena införs tar det tre år innan nyutexaminerade har den kunskapen som branschen efterfrågar. Därför anser vi att de nya ämnena måste införas omgående eller som senast 2022 på läroplanen, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners