Foto Mercedes-Benz

Världspremiär för första eldrivna lastbilen från Mercedes-Benz

Publicerad: 29 Jun 2021
Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros har världspremiär den 30 juni. Lastbilen går i produktion redan under andra halvåret i år. För fem år sedan lanserade Mercedes-Benz lastbilar sin första eldrivna konceptbil och endast 2 år senare var det dags för de första prototyperna av eActros att börja testas i kundmiljöer. Nu har ett 10-tal exemplar körts mer än 50 000 mil hos 20 olika testkunder. Under testerna har två egenskaper tydliggjorts av förarna, de har varit positivt överraskade av körupplevelsen och att ha fullt vridmoment i hela fartregistret.

Den produktionsklara modell som nu kommer att få premiär den 30 juni är förbättrad på flera punkter jämfört med prototyperna: däribland räckvidd, effekt och säkerhetsfunktioner. eActros kommer att börja serietillverkas på Mercedes-Benz lastbilsfabrik i Wörth under andra halvåret 2021. 2027 planerar företaget att lansera sina första bränslecellsdrivna lastbilar med väte som drivmedel. 2039 ska alla lastbilar från Mercedes-Benz Trucks ha fossilfria drivlinor.

- Nu är den stora frågan, är vi i branschen förberedda och har rätt kunskap för att ta hand om dessa fordon med den nya tekniken? I vårt arbete i Nationella programrådet på Skolverket har vi lyft fram att nya kunskaper måste in i kursplanen så fort som möjligt. Det tar tid att införa nya kunskapsområden eftersom andra kunskapsområden måste tas bort, så att utbildningstiden inte överstiger 3 år. Från att de nya kunskapsområdena införs tar det tre år innan nyutexaminerade har den kunskapen som branschen efterfrågar. Därför anser vi att de nya ämnena måste införas omgående eller som senast 2022 på läroplanen, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser