< Tillbaka

Varför ska det vara svårare att ladda en elbil än att tanka en fossildriven bil?

Publicerad: 22 Maj 2022
En undersökning som Mastercard utfört i en del EU länder visar att oavsett land vill bilägare betala med betal/kreditkort. Samtidigt visar undersökningen också att i vissa länder, exempelvis Österrike att de skulle föredra att betala kontant. I Sverige visar undersökningen att kontant betalning i princip är helt ointressant.

SFVF:s ordförande Bo Ericsson höll en föreläsning på XPO i Arlandastad om laddinfrastruktur och vilka konsekvenser det kan få när elbilsägare inte på ett enkelt sätt hitta en laddstation. Även konsten med att ladda bilen och betala är alldeles för omständigt idag. Är du ute och reser ska du alltid ha möjlighet att kunna ladda din bil oavsett om du är på landsbygden, i städer eller på en motorväg. SFVF anser att vi bör bygga smidiga, snabba och hållbara lösningar. Worldpay som var initiativtagare till mässan hade även bjudit in andra aktörer för att få igång en diskussion om elbilsladdning. För att omställningen till elfordon inte ska försenas eller fördröjas måste betallösningen var smidig. Man ska kunna betala laddningen med sitt eget fördragna betalsätt. Oavsett om det är med en app, ett kort, roaming eller plug and Charge.

Självklart måste även takten när det gäller utbyggnad av laddstolpar snabbas på. Och för att snabbt kunna få tillgång till laddstolpar borde även verkstäder kunna börja sälja el till elbilar. Det skulle vara till fördel för verkstaden om den har möjlighet att även börja sälja el säger Bo Ericsson. På så sätt skulle verkstaden få tätare kontakt med bilägaren. Dessutom skulle fler bilägare hitta verkstaden vilket är viktigt med tanke på att elbilsägare lätt tappar "kontakten" med en verkstad då en elbil inte kräver så mycket service. När väl sedan en kontakt är etablerad med elbilsägaren kan verkstaden enklare kunna rikta olika erbjudanden till kunden.

Bo redovisade även lite från sina två resor inom EU där han har kört ca 1 100 mil med sin ladd hybrid och då ”på plats” fått uppleva svårigheten med att ladda ned appar, köer vid laddstationen med mera. Alltför sällan hittar man laddstationer längs med huvudvägar. Bland annat i Tyskland, Italien och Österrike. Att behöva leta efter laddstationer är tidskrävande och oftast låg laddstationen till så vi tvingades svänga av motorvägen för att åka in i en stad för att ladda, säger Bo Ericsson. Väl framme kommer nästa utmaning. Att ladda ned nya appar när det ofta är bristande internetuppkoppling bidrar till irritation och långa köer. 

– I Sverige skulle våra 6 000 verkstäder kunna erbjuda ström och inom EU skulle 336 000 verkstäder kunna göra detsamma, säger Bo Ericsson. Jag vet att Scania investerar i sitt återförsäljarnätverk i publik snabbladdning för tunga fordon på över 20 platser runt om i landet. Detta är ett lysande exempel på hur vi kan bidra till omställningen avslutar Bo Ericsson.

Kontakt: bo.ericsson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan