< Tillbaka

Var 6:e husbil hade allvarliga brister vid besiktningen 2021

Publicerad: 14 Jun 2022
Enligt Bilprovningens besiktningsstatistik för 2021 hade var sjätte husbil allvarliga brister, bland annat med bromsarna. – Att själv upptäcka fel i bromssystemet är svårt, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Bilprovningen besiktigade ungefär 11 000 husbilar under 2021. Var tredje, 33,1 procent, fick anmärkningar. Värst var det i Stockholms län där 38,5 procent av husbilarna fick anmärkningar. Bäst var det i Västerbottens län med 29,1 procent. Vanligaste felen fanns i komponenter i kommunikationssystemet som strålkastare och lyktor.

Var sjätte bil, 15,5 procent, hade emellertid fel som krävde efterkontroll så att felen kunde avhjälpas. Vanligaste felen var komponenter i bromssystemet, inte sällan orsakade av att fordonet stått stilla för länge.

– Att själv upptäcka fel i bromssystemet är svårt. Därför är det bra med regelbunden service, vilket säkert också är en självklarhet för många, säger Per-Anders Blommefors som också passar på att göra reklam för sin tjänst delkontroll bromsprov.

Vid en jämförelse av 2021 års siffror med året innan har husbilarna fått ett försämrat skick. Andelen husbilar med anmärkningar ökade från 32,5 till 33,1 procent och andelen som hade fel med krav på efterkontroll ökade från 14,7 till 15,5 procent.

Husbilar med totalvikt upp till 3 500 kilo ska kontrollbesiktigas första gången efter tre år i trafik, därefter efter ytterligare två år och därefter varje år. Husbilar över 3 500 kilo kontrollbesiktigas senast ett år efter det datum som fordonet togs i bruk, därefter årligen.

När det gäller kontrollen av gasolinstallationer på husvagnar och husbilar har dessa halverats nu när kontrollen inte längre är obligatorisk. Av drygt 19 000 besiktigade husvagnar och husbilar 2021 hade var 20:e brister. Vanligaste felen var läckage och trasiga slangar. 

– Att kontrollera gasolutrustningen med tanke på konsekvenserna av ett eventuellt läckage är A och O oavsett om det sker hos oss eller i samband med service. I värsta fallen skulle gasen kunna antändas och orsaka skador eller dödsfall, säger Per-Anders Blommefors.

Av de kontrollerade fordonen hade 3,7 procent brister. Av dessa var majoriteten läckage i gasolinstallationens täthet, därefter skadade gasolslangar och påtagligt skadade gasolapparater samt komponenter.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan