Vad händer på Däcksidan hos SFVF?

Publicerad: 21 Jun 2021
Vad händer på Däcksidan hos Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF), och varför ska du som jobbar med Däck vara medlem hos oss? - Jo, förutom att det läggs mycket tid på att rent tekniskt jobba med att ligga i framkant i landet med den teoretiska delen av däckskolan, så ser vi nu även över fler platser att hålla den praktiska utbildningen på, säger Michael Bergvall som är Däckansvarig på SFVF.

- Detta gör vi för att underlätta för våra medlemmar och andra som vill gå SFVF:s däckskola. Vi håller däckskolan uppdaterad med nya regler, lagar och krav som gäller för branschen, bland annat med de nya märkningarna, säger Michael Bergvall.

SFVF jobbar förutom med däckskolan även på andra plan för att underlätta för de verkstäder som jobbar med däck, bland annat genom att kommunicera med Transportstyrelsen om förändrade skiftestider där vi är tydliga med att vi ser ett behov av längre period för skiftena till sommardäcken.

Vi vill även i största möjligaste mån säkerhetsställa att de som jobbar med däck har den kunskapsnivå och utrustning som krävs, säger Michael Bergvall. Vill man i framtiden jobba med däck är SFVF:s krav till ansvariga myndigheter, politiker samt marknaden att man ska besitta den kunskap som krävs, både teoretiskt och praktiskt.

Självklart ska man även jobba med besiktigade lyftar, godkända maskiner och verktyg samt godkänd skyddsutrustning. Dessutom följa de krav som ställs både vad gäller arbetsmiljö och miljö, exempelvis hur man tar hand om skrotade däck.

Kunskap om däck, som inkluderar både teori och det praktiska arbetet, är mycket viktigt för alla som jobbar med däck. Detta är även en betydande säkerhetsfaktor för konsumenten som senare vistas i trafiken. Om man blivit rekommenderad fel däck eller om monteringen skett på ett felaktigt sätt kan detta i värsta fall utgöra en fara både för andra och för bilföraren, säger Michael Bergvall.

SFVF vill säkerhetsställa kunskapsnivån på alla som jobbar med däck genom utbildning och certifiering, till certifierad däcktekniker.

Med en certifiering så skapar vi en tryggare plats för alla i trafiken, och dessutom vilket är oerhört viktigt för branschen, skapas en mer jämställd konkurrenssituation som gynnar de seriösa verkstäderna. De som enbart poppar upp under däcksäsongen eller de verkstäder som ej klarar kraven kommer minska i antal, då de ej kommer kunna fortsätta med sin verksamhet utan att det får konsekvenser, avlutar Michael Bergvall.

 

 

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners