< Tillbaka

Foto: Hedin Mobility Group

UTBLICK: Aktören som kan starta Sveriges nästa verkstadskedja

Publicerad: 22 Dec 2022
2022 har bjudit på många uppköp och sammanslagningar i vår bransch. Vid sidan om den trenden kan vi snart kan få se en ny verkstadskedja födas, tror flera med insyn i branschen.

Bilhandeln och eftermarknaden 2022 har här i Sverige delvis präglats av förvärv och konsolidering. Störst avtryck här i Sverige har bilhandelsjätten Hedin Mobility Group satt, med både förvärv av oberoende bilhandlare, två importavtal (Ford och 50 procent av Renault) och reservdelsföretaget Orio, för att nämna några exempel.

Andra koncerner som förvärvat med stor aptit är de två Borås-baserade bildemonteringsjättarna Atracco och Autocirc, där sistnämnda så sent som i december fick det välkända investmentbolaget Nordic Capital som ny ägare. Därutöver har lokala och regionala bilföretag fortsatt att köpa upp varandra på flera håll runt om i landet.

Våra stora verkstadskedjor har fortsatt att konsolidera sina positioner och fila på sina koncept. Ett synligt exempel är Mekonomen som i höstas lanserade sitt nya butikskoncept. Ett annat exempel är Autoexperten som i höst börjat samarbeta med en ny typ av släpvagnsuthyrare.

I övrigt förefaller Bilverkstadssverige vara en ganska konsoliderad marknad. Ingen av kedjorna gör längre några stora nya landvinningar – det handlar främst om att de omväxlande vinner och tappar verkstäder till respektive från varandra.

Men kanske finns det ändå utrymme för en ny spelare bland Sveriges fordonsverkstadskedjor? Det menar i alla fall flera personer i branschen som jag pratat med i år, och aktören de alla pekar på är Hedin Mobility Group.

Varför Hedin-koncernen? Argumenten som de pekat på är:

att Hedin Mobility Group idag är den överlägset största aktören i Sverige när det gäller antalet anläggningar med bilförsäljning och verkstad, framför allt om man räknar in alla anläggningar som koncernen äger och driver utomlands. Detta ger stora muskler när det gäller inköp och möjligheter till synergier.

att Hedin Mobility Group i och med förvärvet av Saabs gamla reservdelsbolag Orio i år nu har två egna bolag som jobbar med bildelar och biltillbehör – Orio och KW Parts.

att Hedin Mobility Group I kraft av både sin storlek och sitt stora antal varumärken som man har auktoriserade försäljning och service på nu har en stor intern marknad som bara den kan räcka för en egen verkstadskedja.

att Hedin Mobility Group har de logistiska musklerna och färdigheterna att med lätthet kunna driva en verkstadskedja, som förstås även har möjligheter att locka obundna eller andra kedjeanslutna verkstäder att ansluta sig.

Lägg sedan till detta att Hedin Mobility Group redan idag har ett stort antal verkstäder i sitt nätverk som tidigare var Saab-märkesverkstad och som fortfarande servar och reparerar Saab.

När Hedin-koncernen sjösätter en egen verkstadskedja är det ingen av dem jag pratat med som vågar sia om, men man kan konstatera att förutsättningarna för att driva en egen verkstadskedja lär öka för varje nytt förvärv som Hedin Mobility Group gör.

För både branschen och bilägarna torde det bli intressant att se hur Hedin Mobility Group i så fall bygger sin verkstadskedja. Kommer man att kopiera konkurrenterna eller kommer man våga tänka nytt?

Den som lever – förlåt äger och kör bil – får se.

Pierre Kjellin
Kommunikationsansvarig SFVF
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan