Uppkopplade bilar börjar dela data med varandra

Publicerad: 26 Jan 2021
I ett nytt projekt om datadelning i EU-kommissionens regi kommer Ford att dela information med andra uppkopplade bilar som rör faror och hinder på vägarna. I projektet ingår flera andra bilfabrikanter som Volvo, BMW och Mercedes-Benz. Allt handlar om att öka trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor.

Fords ”Local Hazard Information-teknologi” som kan varna förare om föreliggande säkerhetsrisker introducerades med nya Ford Puma i början av 2020 och ingår numera i nybyggda Ford-bilar.

Det är partnerskapet Data For Road Safety som leder projektet med stöd av EU-kommissionen. Dessförinnan har ett 16 månader långt pilotprojekt drivits där tiotals miljoner SRTI-meddelanden (Safety Related Traffic Information) utbytts mellan olika fordon, med information om exempelvis trasiga bilar, hala vägar eller minskad sikt.

Anonymiserad data från fordonet, använder bilens dimljus, autobroms eller krockkudde-aktivering, och beräknas i bilen för att fastställa förekomst och plats av potentiella faror och hinder. Dessa riskmeddelanden skickas från bilen till en säker Ford-server och distribueras därifrån till SRTI-partners som samlar riskmeddelanden från olika källor. Slutligen delas informationen med de fordonsfabrikanter som ingår i partnerskapet.

Alla relevanta SRTI-meddelanden skickas omedelbart med hjälp av mobilkommunikation till fordon i närheten av den potentiella faran och visas på förarens instrumentpanel. Förutom att varna andra förare kan informationen, vilken ger exakt platsinformation på några sekunder, användas för att förvarna räddningstjänster för att påskynda utryckningen.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
16 Jun, 2021, Extern artikel
Goodyears rapport över åtgärder 2020
16 Jun, 2021, Extern artikel
Nokian Ground Kare Semi-Slick för grävlastare
15 Jun, 2021, Extern artikel
Ev-däck från Hankook på Audi e-tron GT
15 Jun, 2021, Extern artikel
NDI kartlägger vinsterna med VF-däck
14 Jun, 2021, Extern artikel
Podd med Göran Bengtsson – Yokohama
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
1 Jun, 2021, Extern artikel
Gotland ring har blivit längre
31 Maj, 2021, Extern artikel
Skodas elbil Enyaq iV testad
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
26 Aug, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser