Uppkopplade bilar börjar dela data med varandra

Publicerad: 26 Jan 2021
I ett nytt projekt om datadelning i EU-kommissionens regi kommer Ford att dela information med andra uppkopplade bilar som rör faror och hinder på vägarna. I projektet ingår flera andra bilfabrikanter som Volvo, BMW och Mercedes-Benz. Allt handlar om att öka trafiksäkerheten och minska antalet trafikolyckor.

Fords ”Local Hazard Information-teknologi” som kan varna förare om föreliggande säkerhetsrisker introducerades med nya Ford Puma i början av 2020 och ingår numera i nybyggda Ford-bilar.

Det är partnerskapet Data For Road Safety som leder projektet med stöd av EU-kommissionen. Dessförinnan har ett 16 månader långt pilotprojekt drivits där tiotals miljoner SRTI-meddelanden (Safety Related Traffic Information) utbytts mellan olika fordon, med information om exempelvis trasiga bilar, hala vägar eller minskad sikt.

Anonymiserad data från fordonet, använder bilens dimljus, autobroms eller krockkudde-aktivering, och beräknas i bilen för att fastställa förekomst och plats av potentiella faror och hinder. Dessa riskmeddelanden skickas från bilen till en säker Ford-server och distribueras därifrån till SRTI-partners som samlar riskmeddelanden från olika källor. Slutligen delas informationen med de fordonsfabrikanter som ingår i partnerskapet.

Alla relevanta SRTI-meddelanden skickas omedelbart med hjälp av mobilkommunikation till fordon i närheten av den potentiella faran och visas på förarens instrumentpanel. Förutom att varna andra förare kan informationen, vilken ger exakt platsinformation på några sekunder, användas för att förvarna räddningstjänster för att påskynda utryckningen.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
3 Nov, 2021, Extern artikel
Volkswagen ID.5 officiell
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser