När verkstäder får in bilar med skadade batterier finns det i dag lösningar som gör att dessa kan förvaras säkert utan att riskera verkstaden, om det mot förmodan börjar brinna.
– Skadade batterier är inte något man behöver vara rädd för, men man ska ha respekt och vara förberedd, säger Tommy Carnebo, Risk Management Specialist på brandsäkerhetsföretaget Dafo Vehicle Fire Protection AB.
Tommy Carnebo har tidigare jobbat som brandman vid Södertörn utanför Stockholm och föreläst om hur man ska hantera bränder i elbilar. Att byta inriktning till att jobba med säkerheten i förebyggande syfte har varit en positiv omställning.
– Det är stimulerande att nu kunna jobba med lösningar och inte bara varna för problemen, säger Tommy Carnebo.
Just nu jobbar han med tre försäkringsbolag som nyligen slutit upp bakom sensorförsedda säkerhetsskåp.
– Vi har vidareutvecklat sensorer som tagits fram till bussar i samarbete med forskare vid RISE, men som vi har låtit installera i EI 30-klassade skåp, alltså skåp som ska motstå brand i 30 minuter. Sensorerna mäter kolmonoxid, alltså den gas som först produceras när det finns en indikation att en brand är på gång. På det sättet får man ett ”early detection system”, en tidig varning, säger Tommy Carnebo.
När sensorerna uppfattar gasen skickas automatiskt sms-meddelande till förprogrammerade mobilnummer.
– Ett falsklarm hos brandkåren kan kosta upp till 10 000 kronor och sensorerna är väldigt känsliga och kan reagera, beroende på vilken känslighet man väljer, om det står en bil på tomgång intill skåpet. Därför skickas sms så att personalen kan kontrollera situationen innan brandkåren larmas, säger Carnebo.
Genom att ha en saftblandare på skåpet underlättas brandkårens arbete att identifiera vilket skåp larmet kommer från om en brand skulle starta.
Tommy Carnebo jobbar bland annat för en av de största bilkoncernerna med återförsäljare och verkstäder och till dessa börjar det nu komma in bilar med skadade eller misstänkt skadade batterier.
– Det fanns först inga instruktioner om hur skadade batterier ska förvaras, något som försäkringsbolagen hade invändningar mot. Skadade batterier kan vara extremt brandfarliga. Lösningen blev EI 30-skåp med sensorer, säger Tommy Carnebo.
Sensorerna kan i princip installeras i hur stort skåp som helst, till och med i containrar.
– För en verkstad kanske ett skåp med två hyllplan räcker, men en återvinningsanläggning kanske behöver en container för att få plats med alla batterier som ska vara i karantän, säger Carnebo.
Som tur är finns det hittills inte många exempel på att oturen varit framme hos svenska verkstäder.
– Det har varit ett antal verkstäder med mindre incidenter där delar av batterier börjat ryka, men vid tre återvinningsanläggningar har det varit omfattande bränder vid totalt fyra tillfällen, säger Tommy Carnebo.
Verkstäderna är tvingade att ha ett skäligt brandskydd.
– De försäkringsbolag jag arbetar med just nu kommer göra egna tester till hösten för att helt säkert kunna ställa sig bakom den här lösningen. Det kommer bli aktuellt att titta på vad fordonsleverantören gjort för att minimera riskerna, säger Tommy Carnebo.
Det innebär sannolikt att det kan komma påbud både från försäkringsbolag och biltillverkare som verkstäderna måste anpassa sig till.
Carnebo varnar från att använda skåp med vanliga brandvarnare, eftersom de varnar för sent. Fördelen med sensorerna är att de varnar innan branden börjat.
SFVF:s VD och styrelseordförande Bo Ericsson:
– Dafo presenterar en bra lösning som verkstäder bör jobba aktivt med. Det är viktigt att verkstäder gör en plan för hur de ska arbeta med skadade batterier och hur de ska förvara dem.
– Det finns olika leverantörer som kan leverera EI 30- och 60-skåp och det kommer vi återkomma till efter vårt möte med AIRC i samband med Automechanika-mässan. Då kommer representanter från 14 länder beskriva hur ungefär 50 000 skadeverkstäder inom EU arbetar med den här frågan, säger Bo Ericsson.
.jpg)