Toyota vätgasbil

Under nästa verkstadsbesök, möter du då en IT tekniker, tekniker eller mekaniker?

Publicerad: 25 Feb 2020
Ökande elektrifiering, automatisering och anslutning ställer allt högre krav på fordons elektronikarkitektur. En nyckel till framtidens fordon ligger i de nya högpresterande styrenheterna i fordon. - Bosch släppte nyligen nyheten att fordonsdatorer kommer att öka datorkraften i fordon med en faktor 1000 i början av nästa decennium. Digitaliseringen kommer på bred front och det sker en utveckling på allt högre teknisk nivå, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

Bosch bland flera tillverkar redan datorer för automatiserad körning, drivlinan och integrationen av infotainment-system och förarassistentfunktioner. Nu kommer också smarta mjukvarufunktioner som analyserar batteriets status baserat på realtidsdata från fordonet och dess omgivningar. Programvaran känner igen spänningsfaktorer för batteriet, till exempel högladdning. Tack vare denna information beräknar programvaran sedan åtgärder för att motverka att cellerna åldras. Vidare optimerar programvaran laddningsprocesserna som innebär mindre slitage för batteriet.

- Även bränslecellstekniken är på frammarsch i Sverige. Ett antal bränslecellsbilar rullar redan på våra gator och i år kommer vi få fem vätgasbussar, säger Bo Ericsson. Där ser Bosch en viktig roll i försörjningstryggheten och investerade nyligen 90 miljoner euro i bränslecellsföretaget Ceres Power.

Alla prognoser pekar på att vi kommer ha många hybrid- och elfordon 2025. Därför kompentens-utvecklar verkstäder sin personal för att förbereda dem för framtiden.  Med de senaste serviceutbildningarna kommer verkstäder vara väl förberedda.

Utbildningarna sker allt oftare för att professionellt kunna testa moderna högspänningssystem och komponenter på hybrid- och elfordonverkstäder. Här har ett flertal företag utvecklat Augmented Reality (informationsteknik) som är på stark frammarsch när det gäller att ge support på plats för verkstadspersonal som utför praktiska uppgifter. Fokus på utbildning idag och framåt rör teoretiska kunskaper, felsimulering och strategisk felsökning på moderna bilar och nyttofordon.

- Samtidigt som denna fantastiska utveckling pågår, kallar vi oss själva mekaniker och använder ett traktoravtal för lönesättning som inte är anpassat för 2000-talet. Ska vi kunna förändra synsättet av vår bransch måste vi börja med oss själva, säger Bo Ericsson.

- SFVF har just påbörjat ett stort reformeringsarbete med bidrag från EU:s Ekonomiska Sociala Fond, berättar Benny Wallin som är projektledare. För att kunna locka moderna och inspirerade ungdomsgrupper till våra nya yrken, måste vi se till att vi hänger med i den samhällsutveckling som sker idag. Ungdomar och föräldrar lever annorlunda idag än för bara 10 år sedan.

Vi måste locka moderna idérika medarbetare till vår bransch från grupper som idag är lågt representerade, exempelvis kvinnor och nyanlända. Det här är spännande områden som ESF-projektet bland annat ska belysa, fortsätter Benny Wallin.

Att alla mekaniker ska vara stöpta i samma form förespråkar tyvärr många gammalmodiga chefer och mekaniker. De hänvisar till en uråldrig syn på lönesättning och blir ofta påhejade av facket. Nu är det dags att ta in tekniker-begreppet och påskynda en attitydförändring samt en ny människosyn. Om du som chef inte kan se våra nya moderna medarbetare som investeringshungriga individer, kommer våra yrken aldrig att bli attraktiva trots att arbetsinnehållet är på minst teknikernivå.  Vi behöver en mångfald i verkstan för att öka vår yrkesstatus och få en bättre lönsamhet, avslutar Benny Wallin.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
23 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook vann Auto Express sommardäcktest
22 Sep, 2021, Extern artikel
Motion om förbud av vinterdäck på sommaren
21 Sep, 2021, Extern artikel
Enviro erhåller hållbarhetscertifiering
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser