< Tillbaka

Tyskland slopar subventionerna för hybrider och sänker för elbilar

Publicerad: 1 Jun 2022
I Tyskland kommer subventionerna för el- och hybridbilar minskas redan från och med i år. Hybridbilar bedöms numera vara så marknadsmässiga att de inte är i något behov av samhällsstöd.

Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung avslöjade för ett tag sedan att tyska regeringen  ville stoppa stödet till laddhybrider tidigare än beräknat och samtidigt minska elbilsbonusen. 

Nu framgår att Tyskland planerar att helt fasa ut bidragen för rena elbilar till 2025.

Tyskland är ett av 17 europeiska länder som gett statliga subventioner för att få medborgarna att köpa elbilar. De tyska bidragen har legat i nivå med de i Sverige med 6 000 Euro per elbil (70 000 kronor i Sverige). 

Tyskland har också varit en marknad för begagnade elbilar, varifrån bilhandlare från Sverige och Danmark köpt elbilar. 

Jan Lang, analys- och PR-chef på Bilbasen/Bilinfo säger till danska Motormagasinet att Tyskland även fortsättningsvis kommer vara en viktig marknad för begagnade bilar. 

Däremot säger han att återförsäljare också börjar leta begagnade elbilar i Italien, Spanien och Frankrike, där många elbilsägare säljer sina bilar efter kort tid.

Sverige nämns som ett land som erbjuder elbilsägare 70 000 kronor efter sex månaders ägande. Danmark erbjuder en skattereduktion istället för bidrag.

SFVF:s VD Claes Åström har tidigare gått ut och kritiserat att exportreglerna gör att så nya bilar tillåts lämna landet.

400 000 begagnade elbilar importerades under 2021 av bilhandlare inom EU, enligt uppgift från Jan Lang. Biltillverkarna som är med i ACEA (The European Automobile Manufacturers´Association) räknar att den siffran blir en miljon elbilar i år. Jan Lang berättar om en hel marknad där bilägare och agenter säljer och köper bilar med hjälp av mejl och ombud. 

I tidningar i Italien och Spanien finns annonser från danska, norska, holländska och kroatiska bilhandlare som vill köpa begagnade elbilar. Att Tyskland nu sänker sina subventioner menar Lang är ett politiskt beslut för att undvika att stödja de nordiska länderna med billiga elbilar.

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan