Tysk domstol anser att Opels lönesystem är olagligt

Publicerad: 7 Jan 2022
Efter att Peugeots importör i Österrike fick kritik av domstolen för orimliga avtal har Stellantis-gruppen drabbats av ytterligare ett bakslag. Den här gången gäller det Opel och de kommersiella kontrakten.

Det är en domstol i Frankfurt som slagit fast att ersättningssystemet för de tyska återförsäljarna varit olagligt. Liknande klagomål har lämnats in från återförsäljarföreningarna i Belgien.

Domstolen menar att ersättningen enligt den kommersiella policyn är omöjlig att beräkna eftersom den grundas på för många möjligheter till ensidiga förändringar som direkt kan påverka marginalen.

Domen föll den 13 december 2021 och slog fast att Opel inte får tillämpa godtyckliga åtgärder mot sina återförsäljare.

Enligt franska tidningen Auto Infos Distribution säger sig ledningen för Opel att de agerat lagligt och kommer överklaga domslutet. 

Frågan aktualiseras förstås nu när Stellantis vill omförhandla sina kontrakt för återförsäljarna av sina varumärken mot en agentmodell. Alla märken ska omförhandlas, men först ut är premiummärken som DS Automobiles, Alfa Romeo och Lancia. 

Spänningen mellan tillverkaren och ÅF-näten uppges vara spända och i vissa länder, exempelvis i Spanien, har man redan skapat rådgivande enheter för de återförsäljare som kommer sägas upp. Stellantis har redan tillkännagivit att 129 av 329 återförsäljare ska sägas upp med slutdatum 1 januari 2023.

Bernard Lycke, vd för Cecra:

– Vi välkomnar beslutet från Frankfurts regionala domstol och ser det som ett ytterligare steg i återförsäljarnas kamp för mer kommersiell rättvisa och balans i relationen med tillverkarna. I dessa tider av radikala förändringar och viktiga utmaningar kan beslutet ha en betydande påverkan på regleringen av marginaler och därmed leda till mer rättvisa partnerskap mellan tillverkare och distributörer, säger Bernard Lycke.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

20 Jan, 2022, Extern artikel
Hankook i ny Skandinavisk satsning på motorsport
19 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner ökar sin satsning på tunga däck
19 Jan, 2022, Extern artikel
Stort intresse för Automässan 2023
18 Jan, 2022, Extern artikel
Michelin lanserar Road 6 & Road 6 GT
18 Jan, 2022, Extern artikel
Elbilens framgång ställer nya krav på däcken
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser