ARLANDASTAD Training Partner vill fokusera mer på kärnverksamheten med utbildning i fordonsindustrin. De har nyligen skrivit ett samarbetsavtal med Motorbranschcollege. Dessutom hoppas de bli Sveriges första certifierade CAB som ska godkänna verkstäder vid införandet av SERMI.
När vi kommer till Training Partners anläggning inte långt från Arlanda flygplats har Toyota hyrt en del av lokalerna för att lära upp sina försäljare i den nya elbilen. Det finns därför delar av lokalen som vi inte får gå in i.
För att få rätt Toyota-känsla ligger deras egna mattor vid ingången, vattenflaskorna med bilmodellens namn står uppradade på borden och försäljarna är redan igång med olika aktiviteter och föreläsningar.
Att arrangera event för kunderna med releaser, produktlanseringar, face lift är en viktig del av verksamheten.
Training Partner har ett helt campus riktat mot fordonsindustrin med ett ”drivelab”. Anläggningen är en före detta outlet ombyggt till verkstäder.
När pandemin slog till avbokades i princip all utbildning på plats i de då relativt nya utbildningslokalerna i Arlandastad. Istället sändes utbildningen från Training Partners egna studio över nätet.
Magnus Almquist har jobbat i två år med att hitta tillbaka till Training Partners kärnverksamhet med utbildningar och i år hoppas han kunna visa positiva resultat.

Karl Henrik Voinier har varit på företaget i över tio år och jobbar i dag med affärsutveckling och projektledning. Han är bland annat den som ansvarar för besiktningsutbildningen och har lång egen erfarenhet inom Bilprovningen, där han på sin tid var skolchef. Training Partner utbildar ungefär 60 procent av alla besiktningstekniker i Sverige.
– Våra utbildningar är individuella beroende på vilken bakgrund man har. Mer än hälften av de som kommer hit och ska utbildas till besiktningstekniker har ingen fordonskunskap. Det betyder att vissa får gå längre tid än andra. Vi släpper inte ut några besiktningstekniker på marknaden innan de har tillräckligt med kunskap, säger Karl Henrik Voinier.
Training Partner är från början sprungna från Saab-skolan. 1994 köptes verksamheten i ett ”management buy out”, placerades i Nyköping med Saab som kund.
När fler kunder tillkom uppstod ett behov att vara på annan plats och då flyttade de till huben vid Arlanda för att skapa en mötesplats för fordonsindustrin med utveckling, event och lanseringar.
I dag ägs Training Partner av börsnoterade Arlandastad Group, har 50 anställda och erbjuder 54 000 ”training mandays”, alltså utbildningsdagar. I snitt har de 100 deltagare per utbildningsdag.
Anläggningen omfattar 6 000 kvadratmeter stora ytor under flygplanens inflygningsrutt till flygplatsen och med 100 000 bilar som passerar varje dag på motorvägen utanför. Sammantaget är 80 procent av utbudet tekniska utbildningar. Resten är ledarskapsutbildningar, förarutbildningar med mera.
– Våra deltagaren flyger in, utbildas och är snabbt tillbaka till produktionen, säger Magnus Almquist.
I dag utbildar Training Partner tre märken där man outsourcat hela utbildningsfunktionen - Hyundai för Sverige och Norge, Toyota i Sverige och Renault i Sverige. Samt mekanikerutbildning för exempelvis Iveco och serviceteknikerutbildning för jordbruksmaskiner.
– Vi erbjuder all utveckling, utbildning och administration som behövs kring utbildning, kompetenskartläggning och vad de behöver för att ha kvar sin skylt på taket, säger Magnus Almquist.
Förutom generalagenterna har Training Partner både Polisen och Försvarsmakten som kunder, som får besiktningsutbildningar.
För att behålla kvaliteten låter Training Partner sina egna tränare åka på märkenas utbildning i tillverkarnas länder, sedan kan återförsäljarna komma till märkesbrandade lokaler och bli utbildade.
De erbjuder även så kallade öppna utbildningar, som är öppna för alla, även fria verkstäder. Det är bland annat el-utbildningar enligt den nya branschstandarden, hydraulik, diagnos, canbus, kylutbildning, verkstadsjuridik med mera.
När det gäller besiktningsmän och kyltekniker erbjuder Training Partner även certifiering som ackrediterat företag av Swedac.
Nytt är också ett samarbetsavtal med Motorbranschcollege.
– Vi är med i styrgruppen på skolor och anordnar symposium. Motorbranschcollege har ett viktigt syfte i att kvalitetssäkra gymnasieutbildningarna så att de har rätt kompetens och får praktikplatser i branschen, men branschen upplever att det ibland är för låg nivå på lärarna, säger Magnus Almquist.
– Utmaningen är att upprätthålla kompetensen och hänga med i den tekniska utvecklingen. Jag tror på partnerskap, långsiktiga relationer och samarbeten. Om vi ska klara den stora förändringen i fordonsindustrin måste vi jobba ihop, säger Magnus Almquist.
Hur tycker du att kompetensen ser ut ute hos verkstäderna?
– Att GA, importör eller Transportstyrelsen ställer krav på kompetens är viktigt för att säkerställa nivån. Branschstandarden är ett bra exempel där utbildning blivit kravstyrd och man enats om en lägsta nivå, säger Magnus Almquist.
Claes Åström, VD SFVF, menar att det är väldigt viktigt att de fria verkstäderna hänger med i kompetenslyftet i branschen.
– Teknikutvecklingen kommer kräva mer utbildning. De fria verkstäderna är väldigt duktiga på flera märken och kan tillräckligt för att släcka tvåor och göra service på alla märken. När tillverkarnas over-the-air-uppdateringar blir vanliga gäller det att alla verkstäder har samma förutsättning att kunna hjälpa kunder, säger Claes Åström.
För att klara den tekniska utvecklingen kommer branchen bland annat behöva anställa fler IT-tekniker.
Arbetet med hur verkstäder ska anslutas till SERMI är något som SFVF jobbar med. Training Partner, som redan certifierar besiktningstekniker, ska ansöka om att bli CAB (kontrollföretag), för att ackreditera verkstäder.
– I augusti beräknar vi kunna lämna in vår ansökan till Swedac. Vi lägger verksamheten i ett eget bolag för att vara oberoende och vi räknar med att kunna erbjuda kunderna en bra tjänst med vår branschkunskap. Det blir en naturlig utveckling av vår certifieringsdel. Vi vill vara med och godkänna verkstäderna och deras personal. SERMI kommer bli en kvalitetsstämpel som visar en sanerad och bra bransch, säger Magnus Almquist.
Maria.eriksson@sfvf.eu
