< Tillbaka

Toyotas nya teknik förhindrar dödsfall av barn och djur i varma bilar

Publicerad: 7 Jun 2022
Det började med ett email till chefen för Toyota Motor i USA där skrivaren föreslog en ny teknik som kunde rädda liv. Det skickades efter en tragisk dödsolycka där ett barn lämnats i en varm bil och avlidit. Nu har tekniken blivit verklighet.

Systemet kallas ”Cabin Awareness” och är utvecklat av Toyota Connected. Med hjälp av radar kan systemet upptäcka rörelser i bilen från passagerare eller husdjur som lämnats ensamma – eller smugit sig in i bilen.

När värmen blir för hög kan systemet se till att rutorna rullas ner eller att bilens kylsystem går igång. 

Systemet är ännu inte i produktion men testas just nu.

Enligt siffror fråbn Automotive News omkom 23 barn och 59 djur under bara förra året i USA efter att ha lämnats i en varm bil. En fjärdedel av dessa hade gått in i bilen medan den var parkerad. 

Radarn är så känslig att den kan upptäcka om ett barn andas under en filt, eller en person ligger i bakluckan. Det gör systemet mer tillförlitligt än en kamera, eftersom radarn kan upptäcka ett barns hjärtslag eller ett barns bröst som rör sig vid andning. 

Tekniken testades bland annat vid eftersöksarbetet i Nepal 2015 efter en 7,8 magnitud stark jordbävning där tekniken upptäckte en person begravd under nio meters rasmassor.

Tekniken testas också för att kunna meddela föräldrar om deras barn slutförd en transport i ett självkörande fordon eller om barnet efter transporten inte gått ut ur bilen. 

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan