< Tillbaka

Toyota kompletterar vätgasstationer med portabel reservtank för vätgasbilar

Publicerad: 18 Aug 2022
Biltillverkaren Toyota, som länge jobbat med vätgastekniken, har tagit fram en reservtank för vätgasbilar, en inte minst viktig uppfinning med tanke på de få vätgasstationerna i Sverige.

I somras meddelade Toyota Motor Corporation att de tillsammans med dotterbolaget Wowen Planet Holdings tagit fram en bärbar vätgaspatron som kan användas som energireserv för att förse bilar och hushåll med energi. Genom att använda cylinderformade 40 centimeter långa behållare på fem kilo kan vätgasen enkelt transporteras. 

Patronerna ska innehålla tillräckligt med el för att driva en mikrovågsugn i 3-4 timmar med en total kapacitet på 660 Wh/kg. 

2014 tog Toyota fram elbilen Mirai (som betyder framtid på japanska), som anses som det första serietillverkade bränslecellsfordonet som drivs på vätgas. Vätgasdrivna elbilar tillverkar el i bränslecellen när vätgasen reagerar med syre. Bilen tankas full, som fossildrivna bilar, fast med vätgas.

Ett hinder för utvecklingen av vätgas är att det i dag bara finns fyra publika tankstationer för vätgas (Göteborg, Mariestad, Stockholm och Sandviken). Norge har 9 och Danmark 7 vätgasstationer.

Toyota är en av de biltillverkare som lagt mest tid och pengar på vätgastekniken i över 20 år. Fördelarna med vätgas är många. Det är enkelt att utvinna, är lättillgängligt och enkelt att lagra. Dessutom kan en del av utvinningen komma från förnybar el, vilket ger en helt fossilfri kedja. 

I Japan pågår flera intressanta studier när det gäller vätgas, flera studier görs ihop med Toyota.

Se Toyotas information på youtube https://youtu.be/8QbcQeWAPgY

I somras tog Energimyndigheten ett beslut att bygga ut el- och vätgasstationer för tung trafik. OKQ8 har också tidigare gått ut och meddelat att de tillsammans med Everfuel ska bygga tio tankställen i Sverige till 2024 som ska ligga på befintliga tankstationer. 

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan