Toyota kompletterar vätgasstationer med portabel reservtank för vätgasbilar

Publicerad: 18 Aug 2022
Biltillverkaren Toyota, som länge jobbat med vätgastekniken, har tagit fram en reservtank för vätgasbilar, en inte minst viktig uppfinning med tanke på de få vätgasstationerna i Sverige.

I somras meddelade Toyota Motor Corporation att de tillsammans med dotterbolaget Wowen Planet Holdings tagit fram en bärbar vätgaspatron som kan användas som energireserv för att förse bilar och hushåll med energi. Genom att använda cylinderformade 40 centimeter långa behållare på fem kilo kan vätgasen enkelt transporteras. 

Patronerna ska innehålla tillräckligt med el för att driva en mikrovågsugn i 3-4 timmar med en total kapacitet på 660 Wh/kg. 

2014 tog Toyota fram elbilen Mirai (som betyder framtid på japanska), som anses som det första serietillverkade bränslecellsfordonet som drivs på vätgas. Vätgasdrivna elbilar tillverkar el i bränslecellen när vätgasen reagerar med syre. Bilen tankas full, som fossildrivna bilar, fast med vätgas.

Ett hinder för utvecklingen av vätgas är att det i dag bara finns fyra publika tankstationer för vätgas (Göteborg, Mariestad, Stockholm och Sandviken). Norge har 9 och Danmark 7 vätgasstationer.

Toyota är en av de biltillverkare som lagt mest tid och pengar på vätgastekniken i över 20 år. Fördelarna med vätgas är många. Det är enkelt att utvinna, är lättillgängligt och enkelt att lagra. Dessutom kan en del av utvinningen komma från förnybar el, vilket ger en helt fossilfri kedja. 

I Japan pågår flera intressanta studier när det gäller vätgas, flera studier görs ihop med Toyota.

Se Toyotas information på youtube https://youtu.be/8QbcQeWAPgY

I somras tog Energimyndigheten ett beslut att bygga ut el- och vätgasstationer för tung trafik. OKQ8 har också tidigare gått ut och meddelat att de tillsammans med Everfuel ska bygga tio tankställen i Sverige till 2024 som ska ligga på befintliga tankstationer. 

 

 

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners