< Tillbaka

Lorian Fangu sorterar farligt avfall.

TL Motor låter externt företag sköta inrapporteringen

Publicerad: 28 Sep 2021
Naturvårdsverket har lanserat en ny webbplats med information om avfallsregistret och hur företag ska rapportera in uppgifter om farligt avfall. Tycker man det är krångligt med rapporteringen kan man göra som TL Motor i Västervik.

Med den nya webbplatsen hoppas Naturvårdsverket förenkla hanteringen av inrapporteringen. Nedan finns flera användbara länkar som delvis är nya och som kan vara bra att spara.

Det verkar som om SFVF:s medlemmar är noggranna med att följa reglerna. En del rapporterar in själva, medan andra överlämnar uppdraget till externa företag.

På TL Motor i Västervik har Tim Larsson valt att anlita ett lokalt avfallsbolag som tar hand om alla avtal och dessutom sköter inrapporteringen till Naturvårdsverket. 

– Vi har valt den lösningen eftersom det är smidigt och vi ofta har annat att tänka på. Själva sorteringen gör vi själva till avfallskärl både utomhus och inomhus. Vi sorterar bland annat spilloljor, oljefilter, brännbart avfall, wellpapp, aluminium, skrot, bromsvätska och glykol. En del kärl är utomhus medan andra förvaras inomhus, säger Tim Larsson till Fordonsproffs.

Sammanlagt har 2,1 miljoner anteckningar om farligt avfall inrapporterats till avfallsregistret mellan november 2020 (när reglerna började gälla) och juni 2021. Ett skäl till att registret togs fram är att få mer information om vad det farliga avfallet består av.

Naturvårdsverket kan redan se vissa tendenser. Under våren bestod det farliga avfallet mest av el-avfall som datorer, skärmar och nyare vitvaror, lysrör och annat kvicksilverhaltigt avfall samt byggmaterial som innehåller asbests.

 

Länkar att spara:

 För att enklare hitta till e-tjänsten där farligt avfall ska rapporteras in finns nu en genväg i ett blått utvikbart fält som heter ”Avfallsregistret – rapportera farligt avfall”.

 

 

Läs mer om avfallsregistret för farligt avfall: www.naturvardsverket.se/avfallsregister

 

 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan