< Tillbaka

Två personer som varit centrala i skapandet respektive uppbyggandet av Sveriges Fordonsverkstäders Förening (Svenska Fordonsbranschen) - Christer Liljenberg (t.v) och Johan Regefalk. Foto: Svenska Fordonsbranschen och KGK

Tio år med SFVF och Svenska Fordonsbranschen - en historia i flera delar

Publicerad: 15 Nov 2023
Om det inte vore för Sveriges Bildelsgrossisters Förening hade Sveriges Fordonsverkstäders Förening aldrig bildats. Läs historien om SFVF och Svenska Fordonsbranschen - här är första delen.

DEL 1 - SBF bildas

Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF), som sedan i år (2023) är en del av branschföreningen Svenska Fordonsbranschen, startades en gång i tiden som en underavdelning av Stockholms Bilhandlarförening i slutet av 1930-talet.

I slutet av 1950-talet beslutas att föreningen (Bilhandlarna) ska upphöra och ombildas. Ur detta skapas 1960 SBF och Motorbranschens Riksförbund (MRF). En av initiativtagarna till SBF är KG Knutsson. Föreningens första ordförande blir Olle Olsson Bosch.

SBF:s administration är under alla år slimmad och kansliet upphör efter att Gunnar Öjvall, som ett tag agerat som SBF:s vd, drabbas av sjukdom. Kansliet flyttas därefter hem till dåvarande ordförande Christer Liljenbergs bostad. Detta innebär att SBF ekonomi avsevärt stärks. En av de stora framgångarna för SBF under åren är det så kallade Kia-fallet där Marknadsdomstolen dömer till SBF:s fördel.

Fröet till SFVF

2009 väcks inom SBF frågan om behovet av en ny branschorganisation som driver verkstadsfrågor, då man tycker att det saknas en sådan aktör i Sverige.

– Vi pratade om att vi upplevde att verkstäderna saknar en egen röst. Samtidigt fördes det också samtal mellan SBF:s dåvarande ordförande Christer Liljenberg och MRF:s dåvarande vd Per Johansson om att samarbeta kring verkstadsfrågorna. Och Christer informerade efteråt styrelsen om att det inte fanns något intresse från MRF:s sida om att samarbeta med SBF. Så vi började skissa på planerna att starta en förening för våra kunder – verkstäderna, berättar KGK:s vd Johan Regefalk som vid tiden för SFVF:s födelse satt i SBF:s styrelse.

2013 beslutar SBF:s styrelse därför att starta den nya branschföreningen Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Ordförande i nya föreningens styrelse blir Christer Liljenberg.

– Sedan gick vi ut med en annons där vi sökte en person som kunde driva den nya föreningen. Och Bo Ericsson, som då var servicemarknadsansvarig på MRF, skickade in en ansökan. Och vi tyckte att han passade perfekt för uppdraget, fortsätter Johan Regefalk.

Den 22 april 2013 tecknar SBF ett avtal med Bo Ericsson, som anlitas som branschdirektör för SFVF på heltid till ett fast konsultarvode plus ersättning för rörliga kostnader som exempelvis resor, inventarier, dator och telefon. I hans uppdragsbeskrivning står bland annat att han ska verka för att en ny styrelse tillsätts, att en administrativ plattform med bland annat medlemsregister och bokföring skapas och att föreningen får en fungerande webbportal.

SBF:s styrelse, som vid denna tidpunkt försett SFVF med cirka 2 miljoner kronor, beslutade sedan att skriva av ”lånet” och SFVF kom på fötter.

Läs del 2 som publiceras här på Fordonsproffs fredag 17 november.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

BILDERNA UNDER: En av alla Automässan (2023 års upplaga) där Svenska Fordonsbranschen medverkat. Till vänster servicemarknadsansvarige Michael Bergvall under inspelning av Bilverkstadspodden. Till höger dåvarande vd:n Bo Ericsson packar ihop föreningens monter efter avslutad mässa. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan