Tillverkarens allt starkare grepp om slutkunden

Publicerad: 4 Jun 2021
Kassaflöde från kunden, till återförsäljaren, till importören och till fabriken, är på väg att ändras till att bli ett kassaflöde mellan kunden och fabriken. Om två led försvinner hur påverkas vår bransch av det? Det frågar sig Bo Ericsson vd för SFVF.

På samma sätt som andra branscher vilka lever i en värld som förändras allt snabbare, måste man vara aktiv och reagera på alla förändringar både på lång och kort sikt.

Återförsäljarnas roll kommer att förändras på lång sikt, men det kommer även i framtiden att finnas ett behov av återförsäljare.

En agentmodell blir allt vanligare och har accelererat det senaste halvåret. Agentmodellen är ett verktyg som tillverkarna kommer att använda för att komma närmare kunderna, kunna besluta över prissättning, marknadsföring och att ha en direkt dialog med kunderna.

Dagens 120-åriga distributionskedja är för dyr, den totala kostnaden kan uppgå till cirka 40 procent av bilens värde. Till stor del kan och vill tillverkaren kapa kostnaden vilket är förståeligt. Flera nya aktörer som etablerar sig på marknaden och som inte har något samband med den traditionella distributionsmodellen kan leverera bilar betydligt billigare. Det blir den största utmaningen för branschen i stort, nya aktörer kommer in som agerar mycket smartare i sitt sätt att nå kunder.

Det kommer inte att vara möjligt för en tillverkare eller importör att ha många små återförsäljare utspridda runt om i landet som idag, det blir för dyrt per bil.

Volkswagen har enligt uppgift en tydlig ambition att de ska leverera och finansiera bilar för slutkunden, och kanske också ta hand om andrahandsmarknaden.

Alla vet att det är betydligt billigare att reparera en elbil än en fossilbil. Elbilar är alldeles för dyra idag och det finns beräkningar som visar att tillverkaren tar ut stor del av sina investeringskostnader på en gång. Elbilar kommer att bli billigare, eftersom det också kommer att finnas "delningsplattformar" mellan fabriker.

- När tillverkarna vill sätta sig i förarsätet för framtida leveranser av mobilitet och transport av människor och varor, då måste vi hitta vår plats säger Bo Ericsson.

 

Kopiera länk
Copy

                  


 

18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners