< Tillbaka

”Tillverkare av självkörande bilar kommer inte belönas för de liv de räddar”

Publicerad: 31 Jan 2022
Diskussionen kring det juridiska ansvaret för självkörande, autonoma bilar pågår för fullt. En lagkommission i Storbritannien har lagt förslaget att bilförare ska vara immuna mot trafikförseelser i en självkörande bil, medan tyska lagstiftare kräver undantag.

Biltillverkare som utvecklar självkörande bilar vill hellre fokusera på teknikens potential för att förbättra trafiksäkerheten än problemen vid fel. Det är ju nämligen biltillverkarna som kommer behöva bära det största ansvaret för trafikolyckor.

 

Biltillverkare kan det där med återkallelser och kompensation för fel i väldigt enkla system, frågan är hur de kommer hantera det med den teknik som krävs för självkörande bilar. Förra årtiondet lades stora summor för att återkalla fordon som påverkats av exploderande krockkuddar från japanska Takata.

 

Waymo kör självkörande taxi i Arizona. Elon Musk sade i förra veckan att den enda viktiga frågan just nu är – när kommer den första självkörande bilen. General Motors planerar att kunna leverera sitt första autonoma fordon i mitten av decenniet. Kinesiska Geely planerar för autonoma fordon till 2024. Volkswagen har öronmärkt 89 miljarder euro för att utveckla elfordon och mjukvara. 

 

Det har fått Storbritanniens lagkommission att föreslå att användare av självkörande bilar ska ha immunitet mot flera olika bilförseelser, vilket också inkluderar farlig körning. 

 

Frågan är hur ansvaret för självkörande bilar ska se ut. I en nödsituation kommer bilföraren behöva kunna ta ratten. I Tyskland anser lagstiftarna att bilförarna då borde vara juridiskt ansvariga. Men lagkommissionen anser att sådana undantag är omöjliga att göra.

 

Enligt förslaget behöver fordonstillverkare och mjukvaruutvecklare förbereda sig för återkallelser och betalning av böter. Bara tänk på alla risker som kan finnas med fel i datakoder och cybersäkerhetsproblem. Financial Times ställer frågan om hur framtidens försäkringsbolag kommer kunna hantera många olyckor samtidigt – kommer de vara tillräckligt solventa för att kunna betala? Det gäller förstås inte minst i länder med ambulansjagande advokater.  

 

Mänskliga fel orsakar 90 procent av trafikolyckorna. Elon Musk har sagt något att fundera över – tillverkare av självkörande bilar kommer inte belönas för de liv de räddar. De bör dock förvänta sig att bli straffade för dem som går förlorade.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Länk till lagkommissionens förslag:

https://s3-eu-west-2.amazonaws.com/lawcom-prod-storage-11jsxou24uy7q/uploads/2022/01/Automated-vehicles-joint-report-cvr-24-01-22.pdf

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan