< Tillbaka

Till våren lanserar SFVF en däckskola

Publicerad: 15 Jan 2020

Hej Michael Bergvall, ansvarig för däck på SFVF! Vad jobbar du med just nu?
– Jag jobbar bland annat med att lansera en däckskola. Kursen ska göra det enklare att följa monteringsanvisningar, däcklagar och regler. Däck kommer i många kvaliteter och varianter och vi ser ett behov av att öka kunskapen i ämnet. I februari–mars släpper vi utbildningen till våra medlemmar.

Hur kommer däckskolan att gå till?
– Det ingår både en teoretisk och en praktisk del där vi lär oss av kunniga instruktörer. Den teoretiska delen kommer ske under en dag i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping och Örebro. Den praktiska delen innebär att vi spenderar tid i verkstäderna med fokus på däckmontering. Målet är att så många som möjligt ska få så breda kunskaper som det går. Främst handlar det om hur viktiga däcken är på en bil, och vilken nytta högkvalitativa däck gör. Det är en säkerhetsfråga.

Hur ser däckkunskaperna ut i verkstäderna idag?
– Många tycker att det är krångligt och lämnar gärna över den biten till däckkedjorna. Men allt fler verkar också förstå värdet av att satsa mer på däck. Nyckeln är att ha ett däckhotell som i sin tur kan skapa fler affärer som däckbyten och service. Det innebär att fler verkstäder får ett ben till att stå på.

Vilket är den vanligaste missförståndet om däck?
– Att det fungerar bra att köra med ”året runt”-däck året om. Odubbade ”året runt”-däck har inte samma egenskaper som sommardäcken och fungerar därmed sämre under sommarhalvåret.

Hur arbetar ni med däckfrågor framöver?
– Vi har satt ihop en däckgrupp med tre representanter från två däckkedjor, en däckleverantör, sfvf:s vd Bo Ericsson och jag själv som bland annat tidigare drivit däck- och bilverkstad. Tillsammans driver vi frågor kring bland annat kompetensutveckling och arbetar för att påverka myndigheter när det gäller lagar och regler kopplade till däck.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan