< Tillbaka

Tidsstudier skadejobb: Därför ökar ansvaret på en studieverkstad

Publicerad: 22 Mar 2023
CAB har tagit fram en ny metodik för tidsstudier av skadeverkstäder, och som får som konsekvens att studieverkstadens roll i praktiken blivit ännu viktigare.

Tidigare har CAB jobbat med tidsstudier genom att ha tidsstudietekniker på utvalda verkstäder under 1-2 veckor och där branschorganisationerna SFVF, MRF och Mobility Sweden tillsammans med representanter för svenska försäkringsbolag deltagit vid studierna.

Nu har CAB börjat använda sig av en ny studiemetodik som innebär att man endast studerar en person per skadeverkstad en gång och max fem personer per verkstad. Detta bidrar till att CAB behöver väldigt många studieverkstäder (över 100 stycken, enligt SFVF, MRF och Mobility Sweden).

CAB:s nya tidsstudiemetodik medför att branschorganisationerna inte längre har någon möjlighet att medverka som observatörer vid alla besök. Detta innebär i sin tur att verkstaden får stort ansvar för att alla studerade arbeten är fackmässiga, det vill säga utförda enligt biltillverkarens anvisningar, och följer gällande arbetsmiljölagstiftning.

”Vår slutsats av detta är att studieverkstäder måste ha god förståelse för vad som förväntas av dem, vad tiden som studeras kommer att resultera i och vad som är viktigt att säkerställa”, skriver SFVF, MRF och Mobility Sweden i ett gemensamt uttalande.

Läs SFVF:s, MRF:s och Mobility Swedens gemensamma brev som skickats ut till medlemmar som är skadeverkstäder HÄR

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan