< Tillbaka

Testning av självkörande lastbilar kommer ske på E4 mellan Södertälje och Jönköping

Publicerad: 15 Feb 2021
Lastbilarna kommer att gå i nyttotrafik hos Scania Transportlaboratorium och vara lastade med gods för Scanias produktion. Testerna omfattar teknik enligt nivå 4 på den 5-gradiga SAE-skalan för självkörande fordon. Det innebär att lastbilarna körs autonomt men av säkerhetsskäl övervakas av en förare.

Vid Scanias tester kommer också en provningsingenjör att finnas ombord med uppgift att övervaka och verifiera den information som överförs till bilen från de sensorer som möjliggör autonom körning.

Scania är enligt uppgift första lastbilstillverkaren att testa tekniken i Europa, endast i USA och Kina pågår redan test av lastbilar enligt Nivå 4 på allmän väg.

Scania planerar att senare under året utvidga testerna till att omfatta hela sträckan mellan Södertälje och Helsingborg. Att testar självkörande lastbilar är inte så nytt, det har man gjort för gruvtransporter i Australien sedan 2017.

Tester visar att autonoma fordon kan bli verklighet inom bara några år när det gäller transporter inom flera slutna områden som gruvor och terminaler uppger Scania. Däremot kommer det ta längre tid innan autonoma fordon för körning på vägar med dubbelriktad trafik och i tätortsmiljöer blir verklighet.

En film om testet finns på Scanias Youtube-kanal: https://youtu.be/Q_LVfIEpWEM

 

 

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners