< Tillbaka

Ulf Stefansson jurist SFVF

SVT och SFVF varnar för bluff med bilgarantier

Publicerad: 4 Nov 2020
Plusredaktionen vid SVT har satt fokus på att bilägare erbjuds att teckna en ny garanti för fordonet. I brev till bilägaren står det att garantin på hens bil har gått ut, men att det går att teckna en förlängning av garantin. Trots att ursprungsgarantin fortfarande gäller. Nu har ett stort antal bilägare anmält ”garanti-företaget” till Konsumentverket.

- En mycket otrevlig företeelse där man försöker bluffa sig till att bilägaren ska teckna en förlängd garanti. Får man ett sådant brev tycker jag att man ska anmäla det till Konsumentverket och kanske också till Polisen för det är ju rent bedrägeri, säger Ulf Stefansson, jurist på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Bilägare har ofta dålig koll på hur länge deras garantier gäller, speciellt om bilen kanske bytt ägare ett par gånger. Det utnyttjar det här företaget vilket fått Konsumentverket att klassa brevet som vilseledande och konstaterar att innehållet i brevet strider mot marknadsföringslagen. Bilägare har uppfattat brevet som en faktura och betalat, men i efterhand förstått att något inte stämde.

- Man kan ju bara tänka sig hur en bilägare skulle känna sig om han åker till verkstaden i tron att han ska få gjort ett garantijobb och så gäller inte tilläggsgarantin. Eller ska sälja sitt fordon och hänvisar till att det har förlängd garanti. SFVF uppmanar bilägare att ha koll på sin garanti, det kan man få hjälp med på sin verkstad eller via generalagenten/importören, säger Ulf Stefansson på SFVF.

Läs mer på https://www.svt.se/nyheter/konsument/sa-oseriost-att-man-hapnar

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners