Ulf Stefansson jurist SFVF

SVT och SFVF varnar för bluff med bilgarantier

Publicerad: 4 Nov 2020
Plusredaktionen vid SVT har satt fokus på att bilägare erbjuds att teckna en ny garanti för fordonet. I brev till bilägaren står det att garantin på hens bil har gått ut, men att det går att teckna en förlängning av garantin. Trots att ursprungsgarantin fortfarande gäller. Nu har ett stort antal bilägare anmält ”garanti-företaget” till Konsumentverket.

- En mycket otrevlig företeelse där man försöker bluffa sig till att bilägaren ska teckna en förlängd garanti. Får man ett sådant brev tycker jag att man ska anmäla det till Konsumentverket och kanske också till Polisen för det är ju rent bedrägeri, säger Ulf Stefansson, jurist på Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Bilägare har ofta dålig koll på hur länge deras garantier gäller, speciellt om bilen kanske bytt ägare ett par gånger. Det utnyttjar det här företaget vilket fått Konsumentverket att klassa brevet som vilseledande och konstaterar att innehållet i brevet strider mot marknadsföringslagen. Bilägare har uppfattat brevet som en faktura och betalat, men i efterhand förstått att något inte stämde.

- Man kan ju bara tänka sig hur en bilägare skulle känna sig om han åker till verkstaden i tron att han ska få gjort ett garantijobb och så gäller inte tilläggsgarantin. Eller ska sälja sitt fordon och hänvisar till att det har förlängd garanti. SFVF uppmanar bilägare att ha koll på sin garanti, det kan man få hjälp med på sin verkstad eller via generalagenten/importören, säger Ulf Stefansson på SFVF.

Läs mer på https://www.svt.se/nyheter/konsument/sa-oseriost-att-man-hapnar

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser