< Tillbaka

Mekonomens nya verkstadslokaler i Kiruna (Fasadvägen 21 i östra delarna av staden). Foto: Mekonomen

Sveriges nordligaste Mekonomen har flyttat

Publicerad: 21 Aug 2023
Stora delar av Kiruna stad är bokstavligen på fötter. En av dem som flyttat är Mekonomen.

Statliga LKAB:s gruva är både upphovet till Kirunas bildande och stadens starkt dominerande födkrok. En av bieffekterna med denna – en av Sveriges största gruvor – är att brytningen som sker under jord orsakar sprickor i marken, varav tre sprickor som visat sig löpa in under delar av staden. Därför genomför nu kommunen en flytt av stora delar av stadens bebyggelse.

En av dem som nyligen genomfört en flytt är Kirunas enda Mekonomen-verkstad, men här är orsaken att man tidigare var för trångbodda.

Vi var trångbodda så in i bomben, säger Kim Hansen, regionchef norr på Mekonomen Company.

Nu har de fyra fordonsteknikerna och kundmottagaren gott om plats för verkastadens fem lyftar. Flytten gjorde det också möjligt för verkstaden att utöka sitt däckhotell.

– En däckfirma i Kiruna lade ned, så vi fick ta över deras kunder. Det gav oss ytterligare 800 uppsättningar däck, berättar Kim Hansen.

För tillfället har man på Mekonomen i Kiruna den bemanning man behöver. En av fordonsteknikerna, som man hittade via kontakter, jobbar dock som inhyrd med ett alldeles eget schema, avslöjar Kim Hansen:

– Han hyrs in från en annan firma. Det är en kille från Lettland och han jobbar i Kiruna 14 dagar i stöten och är sedan ledig i 14 dagar.

Men arbetskraftsförsörjning är annars den största utmaningen för verkstaden och för branschen som helhet, påpekar Kim Hansen.

– Gruvan drar till sig mycket folk och de betalar bra löner. Samtidigt är det många som slutar där efter ett år eftersom de inte orkar jobba under jord.

Tidigare fanns det en Mekonomen-butik i Kiruna men den lades ned och dess lager flyttades till Meca-lagret i Kiruna. Men verkstaden i Kiruna har samma tillgång till delar som tidigare, försäkrar Kim Hansen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan