< Tillbaka
Sveriges Fordonsverkstäders Förening varnar elbilsägare
Publicerad:
15 Apr 2021
Låter du som elbilägare ett företag skifta till sommarhjulen för 99 kr? Vad händer då om en okunnig person lyfter elbilen på ett felaktigt sätt? Tyvärr har det skett som inte ska kunna ske, en däckverkstad lyfte en Tesla på fel sätt och satte domkraften i batteriet. Den olyckan medförde att Teslan blev inlöst av försäkringsbolaget eftersom verkstaden var försäkrad, säger Michael Bergvall som är däckansvarig på Sverige Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
I förra veckan var det dags igen. Då lyfte en verkstad återigen en Tesla på fel sätt. Nu kan det inte uteslutas att batteripaketet ej har utsatts för skador, vare sig på batteriets skyddsram eller på själva batteripaketet som helhet. Nu tvingas denna verkstad att skriftligen garantera bilägaren att ta kostnaden om det skulle uppstå en skada eller kortslutning, säger Michael Bergvall.
I båda dessa fall har verkstaden inte agerat fackmässigt enligt Konsumenttjänstlagen (1985:716). I båda fallen var bilen och verkstaden försäkrade vilket är bra för verkstaden och bilägaren.
För att vara fackmässig måste den som arbetar med bilen bland annat ha tillgång till och läst reparationsanvisningarna för att veta vad som gäller när man ska lyfta bilen, vilka verktyg och vilken utrustning som skall användas med mera. Om verkstaden inte har agerat på detta sätt, som i dessa fall, har verkstaden brustit i sin fackmässighet, säger Ulf Stefansson som är jurist på SFVF.
Jag blir skärrad när jag får höra sådana här historier, det säger Bo Ericsson som är vd för SFVF och som sitter med som ledamot i ARN och Försäkringsnämnden. Om bilägaren använder sig av ett ”företag” som inte har en försäkring, vilket är högst troligt om skifteskostnaden är onormalt låg, och batteriet skadas, vad gäller då? Om det leder till att bilen måste lösas in, vem ska då betala?
Om företaget finns kvar på parkeringsplatsen, garaget eller köpcentret där hjulen skiftades måste bilägaren begära att företaget betalar. I vårt första exempel var kostnaden 865 000 kr, hur många verkstäder har råd att betala det? Om företaget inte finns kvar, då måste bilägaren ta kostnaden själv, för bilförsäkringsföretaget vill med största sannolikhet inte ta kostnaden om bilen brinner upp på grund av kortslutning i batteriet.