< Tillbaka

Sveriges Fordonsverkstäders Förening stöttar Danmark

Publicerad: 21 Apr 2022
SFVF insåg tidigt att även i ett litet land som Sverige kommer det att bli ett tidskrävande arbete att godkänna samtliga verkstäder som efter den 1 augusti 2023 vill kunna programmera bilar, trailers, lätta och tunga lastbilar.

Cirka 300 000 verkstäder inom EU och inledningsvis en till två mekaniker/tekniker per verkstad bör eller måste vara certifierade för SERMI senast den 1 augusti 2023. Därför startade SFVF redan tidigt i höstas upp arbetet med möten med olika aktörer som berörs i branschen.

– Vi hade förberett ett möte om SERMI redan under våren och var därmed bra förberedda. Om ett land har det lite kärvt med sina nationella myndigheter stöttar SFVF självklart om vi har tid, säger Claes Åström, VD på SFVF. 

Inget land inom EU undantas från SERMI eftersom allt handlar om EU förordningen 2018/858 som är en tvingande lagstiftning inom EU. I takt med att vi får fler elbilar på marknaden och därmed färre reparationstimmar, har verkstaden inte råd att inte vara SERMI-certifierade.

– I början av 2022 blev vi kontaktade om vi kunde stötta Danmark eftersom deras motsvarighet till Sveriges Swedac inte har för avsikt eller möjlighet att ackreditera CAB. Därför har vi nu påbörjat ett arbete tillsammans med Danmark för att förhindra att tusentals verkstäder tvingas tacka nej till arbeten, säger Claes Åström. 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan