< Tillbaka

Sveriges Fordonsverkstäders Förening stöttar Danmark

Publicerad: 21 Apr 2022
SFVF insåg tidigt att även i ett litet land som Sverige kommer det att bli ett tidskrävande arbete att godkänna samtliga verkstäder som efter den 1 augusti 2023 vill kunna programmera bilar, trailers, lätta och tunga lastbilar.

Cirka 300 000 verkstäder inom EU och inledningsvis en till två mekaniker/tekniker per verkstad bör eller måste vara certifierade för SERMI senast den 1 augusti 2023. Därför startade SFVF redan tidigt i höstas upp arbetet med möten med olika aktörer som berörs i branschen.

– Vi hade förberett ett möte om SERMI redan under våren och var därmed bra förberedda. Om ett land har det lite kärvt med sina nationella myndigheter stöttar SFVF självklart om vi har tid, säger Claes Åström, VD på SFVF. 

Inget land inom EU undantas från SERMI eftersom allt handlar om EU förordningen 2018/858 som är en tvingande lagstiftning inom EU. I takt med att vi får fler elbilar på marknaden och därmed färre reparationstimmar, har verkstaden inte råd att inte vara SERMI-certifierade.

– I början av 2022 blev vi kontaktade om vi kunde stötta Danmark eftersom deras motsvarighet till Sveriges Swedac inte har för avsikt eller möjlighet att ackreditera CAB. Därför har vi nu påbörjat ett arbete tillsammans med Danmark för att förhindra att tusentals verkstäder tvingas tacka nej till arbeten, säger Claes Åström. 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners