< Tillbaka

Sveriges Fordonsverkstäders Förening stöttar Danmark vid införandet av SERMI

Publicerad: 29 Apr 2022
Som vi har skrivit om tidigare kärvar uppstarten av SERMI i Danmark. Nu kan det ha kommit en lösning som kan hjälpa de danska verkstäderna.

För att den danska myndigheten Danak, som motsvarar Swedac i Sverige, ska kunna ackreditera CAB för SERMI behövs en kompetens inom området. Inget land inom EU kommer undantas från SERMIs regler som grundar sig på EU-förordningen 2018/858. 

Det finns emellertid en möjlig lösning.

–  Om ett revisionsföretag får beskedet att Danak inte kan erbjuda ackreditering för SERMI kan revisionsföretaget vända sig till Swedac, som då kan utöka det svenska revisionsföretagets ackreditering till att även gälla i Danmark, säger Claes Åström, VD SFVF.

Swedac måste i det förfarandet informera Danak och erbjuda Danak att vara med som observatör vid bedömningen. Enligt våra uppgifter kan Danak inte neka Swedac att utöka revisionsföretagets ackreditering. Om emellertid Danak senare vill börja erbjuda ackreditering måste Swedac föra över ackrediteringen till Danak. 

– Det viktigaste budskapet nu är att danska verkstäder kan bli SERMI-ackrediterade och behöver inte stänga, säger Bo Ericsson, styrelseordförande för SFVF.

Gränsöverskridande ackreditering är reglerat via EU-förordningen om ackreditering 2008/765. Den ackrediteringen följer både Swedac och Danak. 

–Därutöver har även EA utgivna vägledningar om hur det ska fungera rent praktiskt. De finns på EAs hemsida och följs även av Swedac och Danak, säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan