Sveriges Fordonsverkstäders Förening stöttar Danmark vid införandet av SERMI

Publicerad: 29 Apr 2022
Som vi har skrivit om tidigare kärvar uppstarten av SERMI i Danmark. Nu kan det ha kommit en lösning som kan hjälpa de danska verkstäderna.

För att den danska myndigheten Danak, som motsvarar Swedac i Sverige, ska kunna ackreditera CAB för SERMI behövs en kompetens inom området. Inget land inom EU kommer undantas från SERMIs regler som grundar sig på EU-förordningen 2018/858. 

Det finns emellertid en möjlig lösning.

–  Om ett revisionsföretag får beskedet att Danak inte kan erbjuda ackreditering för SERMI kan revisionsföretaget vända sig till Swedac, som då kan utöka det svenska revisionsföretagets ackreditering till att även gälla i Danmark, säger Claes Åström, VD SFVF.

Swedac måste i det förfarandet informera Danak och erbjuda Danak att vara med som observatör vid bedömningen. Enligt våra uppgifter kan Danak inte neka Swedac att utöka revisionsföretagets ackreditering. Om emellertid Danak senare vill börja erbjuda ackreditering måste Swedac föra över ackrediteringen till Danak. 

– Det viktigaste budskapet nu är att danska verkstäder kan bli SERMI-ackrediterade och behöver inte stänga, säger Bo Ericsson, styrelseordförande för SFVF.

Gränsöverskridande ackreditering är reglerat via EU-förordningen om ackreditering 2008/765. Den ackrediteringen följer både Swedac och Danak. 

–Därutöver har även EA utgivna vägledningar om hur det ska fungera rent praktiskt. De finns på EAs hemsida och följs även av Swedac och Danak, säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP

19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
8 Mar, 2022, Extern artikel
Installera en laddbox för elbilen hemma
4 Feb, 2022, Extern artikel
Koenigsegg ska bygga en elbil
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser / Samarbeten