Bo Ericsson

Sveriges Fordonsverkstäders Förening larmar – pga Corona-viruset kommer många köra olagligt!

Publicerad: 16 Mar 2020
Kravet att sommarhjulen ska vara monterade senast den 1 april kommer inte gå att förverkliga i år. Även i normala fall är det omöjligt för alla fordonsägare att skifta till sommarhjul i tid. Vi har en lagstiftning som inte är anpassad till den verklighet verkstäderna lever i, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, och fortsätter:

SFVF, som representerar 2 200 verkstäder i Sverige, får löpande samtal om att arbetsbördan har blivit helt orimlig sedan tillåtna tiden för användning av dubbdäck förkortades. Verkstäder rapporterar nu att personalen tvingas stanna hemma för att förskolor och skolor är stängda på grund av Corona-viruset. Fordonsägare besöker inte verkstäder p g a oro för smitta och verkstadspersonalen stannar hemma i större utsträckning av samma skäl. Några verkstäder rapporterar också om personal som befinner sig i karantän i Spanien, Italien eller andra länder.

Många verkstäder tvingas nu att permittera flera anställda p g a arbetsbrist, då man varje dag tar emot avbokningar från oroliga kunder som inte vill besöka verkstäderna p g a smittorisken.

I Sverige finns det 4,8 miljoner bilar, varav ca 70% har dubbdäck. Med tanke på att det är vi i branschen som idag i princip skiftar alla hjul, ska vi skifta hjul på 3 360 000 bilar under två veckor. Vilket i snitt blir 240 000 bilar per dag.

Den här arbetsbördan är fullständigt orimlig att hantera för oss i branschen, därför kräver vi att tidsgränsen slopas i sin helhet, säger Bo Ericsson.

Nuvarande tidsgräns för hjulskifte och den orimliga arbetsbördan för verkstäderna får även andra konsekvenser. Det skapar en svart marknad för ofta oseriösa aktörer som sätter upp små tält på parkeringsplatser, köpcentrum och andra ställen där man erbjuder hjulskifte. Bilägare får inte något kvitto på utfört arbete och konkurrens sker således inte på lika villkor. Personerna som utför svartarbetet saknar ofta kompetens, vilket leder till fler olyckor och att nollvisionen äventyras, avslutar Bo Ericsson.

Denna information kommer att skickas till berörda ministrar

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
23 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook vann Auto Express sommardäcktest
22 Sep, 2021, Extern artikel
Motion om förbud av vinterdäck på sommaren
21 Sep, 2021, Extern artikel
Enviro erhåller hållbarhetscertifiering
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser