< Tillbaka

Sveriges Fordonsverkstäders Förening föreläser på First Stop konferens

Publicerad: 26 Maj 2022
Att få närvara och träffa så många av First Stop kedjans medlemmar och däckleverantörens Bridgestones nordiska ledning är utvecklande och mycket lärorikt säger Bo Ericsson, Ordförande i SFVF.

Frågorna som jag visste skulle komma och som låg till grund för min föreläsning var bland annat kommande utmaningar med elfordon, branschstandarden för elfordon, juridik, digitalisering, SERMI, datalagar samt andra kompetensfrågor kopplade till elfordon. Och med tanke på den tekniska utveckling som ”lurar runt hörnet” när det gäller däck så kommer det sannolikt innebära att även däckverkstäderna kommer tvingas vara certifierade SERMIverkstäder.

Vid vårt senaste möte förra veckan med FIGIEFA, Näringsdepartementet, Transportstyrelsen, M Sverige och SBF visades bilder på däckens oerhört snabba utveckling. Vilket innebär att även däcken kommer skicka information till bilen. Digitalisering kommer ske inom kort då chip byggs in i däcken. Samtidigt vet jag att ca 70% av däckverkstäderna förutom däckjobben gör många andra jobb på bilen. De utför bland annat arbeten som service och reparationer och kommer just därför att vara SERMI certifierade.

Återigen är frågorna många och de flesta kopplade till elfordon där lärofasen gör sig påmind igen. Tyvärr är det alldeles för många som tror att elfordon är farliga att arbeta med, vilket inte är bra säger Bo Ericsson. I huvudsak är det enbart en sak som fattas och det är ny kunskap. Svårare än så är det inte. Idag finns det många utbildningsföretag som utbildar oavsett vilken nivå på kunskap som verkstaden vill ha vilket i sin tur påverkar vilka tjänster man vill kunna erbjuda sina kunder.

På det juridiska området kom det många frågor och det gillar jag säger Bo. Allt ifrån pluggning av däck till kunder som kommer med egna delar och vad som gäller då. Hur blir man av med hjul som kunden inte har hämtat ut långt efter däckförvaringstiden gått ut? det och mer därtill.

Föreläsningen avslutades sedan med en överenskommelse om att samtliga medlemmar i First Stop kedjan kommer att delta i en verkstadsjuridikutbildning som denna gång kommer att ske via Teams den 1 september.

Michael Bergvall

 

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan